98. – 2017. szeptember 1.

Ebben a számunkban összeállítást közlünk az un. Szerebrennyikov-ügyről.

Kirill Szemjonovics Szerebrennyikov / Кирилл Семёнович Серебренников / https://en.wikipedia.org/wiki/Kirill_Serebrennikov – nemzetközileg ismert és elismert orosz színházi- és filmrendező.

Szerebrennyikov2

Jelenleg házi őrizetben van, nemrég egy pétervári forgatási színhelyről vitték el késő este, hogy 9 órán keresztül gépkocsiban utaztatva moszkvai kihallgatói elé állítsák. A vád ellene állami támogatás magáncélú felhasználása.

A liberális értelmiség /sokak szerint Ljubimovhoz hasonló nagyságrendű/, ikonikus alakja, aki külföldön is rendez, s az orosz kultúra megbecsülését növelve képes örömet szerezni nagyszámú rajongójának az egész világon. Tehetségét orosz művészi körökben mind „patrióta” mind „liberális” oldalról elismerik.

Személye a pravoszláv-patrióta obskurus mozgalom megerősödésével került a figyelem középpontjába. A körülötte kialakult botrány miatt a Rudolf Nureyev (1938-1993) világhírű orosz baletttáncos, szovjet disszidens, életéről szóló balett tavaszi idényzáró bemutatóját elhalasztották a Bolsoj Tyeátrban.  A kész darabnak csak a főpróbáját láthatta kb. egy tucatnyi néző.

Szerebrennyikov védelmezői szerint a produkciók kivitelezése során minden rendező kénytelen bizonyos szabálytalanságokat elkövetni, hiszen az állami támogatásokat utólag fizetik, ellenőrizve a kiadásokat.  A forgatások során azonban igen nagy összegű készpénzre van szükség, amire csak bizonyos szabálytalanságok árán lehet szert tenni.

Ilyen nagy formátumú, ismert művészt utoljára 1939-ben tartóztattak le a Szovjetunióban Vszevolod Emilevics Mejerhold  /Всеволод Эмильевич Мейерхольд/ kiemelkedő színházi rendező személyében. (a szerk.)

A Szövetségi Nyomozó Iroda részleteket árult el a Szerebrennyikovval szembeni vádakról.

A nyomozás azt állítja, hogy a rendező elemelte az elvégzett munka árát és fiktív elszámoásokkal közpénzt tulajdonított el.

Szerebrennyikov

Kirill Szerebrennyikov rendező a Nyomozó Iroda kijáratánál azt követően, hogy ismertették az ellene a „különösen nagy kárt okozó csalás” ügyében emelt vádat.      Фото: ТАСС, Вячеслав Прокофьев

augusztus 22. Moszkva, INTERFAX. RU – A nyomozás azt állítja, hogy Kirill Szerebrennyikov rendező és a „Hetes stúdió”  elnevezésű független, nonprofit szervezet korábbi főigazgatója, Jurij Ityin, akiket különösen nagy kárt okozó csalással vádolnak, azzal, hogy menet közben szándékosan megemelték a „Platform” elnevezésű projekt megvalósítási költségeit, majd a kapott pénzt bejegyzett alvállalkozók segítségével legalizálták.

„Szerebrennyikov és Ityin utasításait követve Malobrodszkij (a Gogol-Centrum volt igazgatója – IF), Voronova (korábban az üggyel kapcsolatban ez a név nem merült fel- IF) és Maszljajeva (Nyina Maszljajeva a „Hetes stúdió” volt könyvelője – IF) 2011 és 2014 között évente megtervezték a „Platform” projekt munkatervét, amelyek minden alkalommal a tervezett programokról szándékosan azok számát és bekerülését illetően hamis, megemelt adatokat tartalmaztak. Ezeket, mint az igényelt költségvetési támogatást megalapozó terveket nyújtották be Oroszország Kulturális Minisztériumának. Ezt követően ugyanők észítették és nyújtották be a pénzügyi és a szakmai elszámolásokat, amelyek azt bizonyították, hogy a „Hetes stúdió” független nonprofit szervezet a támogatást a korábban tervezett rendezvényekre teljes egészében elköltötte.” – közölte az Interfax-szal a Nyomozó Iroda hivatalos képviselője Szvetlana Petrenko.

В РОССИИ 22 августа 2017Кириллу Серебренникову предъявили обвинение в мошенничествеЧитать подробнее

 

Elmondása szerint Szerebrennyikov utasította a fent említett személyeket, hogy a „Hetes stúdió” számára kössenek fiktív szerződéseket bejegyzett jogi személyekkel és egyéni vállalkozókkal, a „Platform” projekttel kapcsolatosan tervezett feladatok ellátására.

A nyomozás azt állítja, hogy ezen szerződések alapján Oroszország Kulturális Minisztériuma a szövetségi költségvetésből a szerződő felek, amelyek között néhány un. „egynapos cég” is volt, számlájára utalta a pénzt, azt pedig Szerebrennyikov elsikkaztotta és elosztotta a résztvevők között.

Petrenko szavai szerint a rendező bűnösségét majdnem 70 millió rubel, a „Platform” projektnek nyújtott költségvetési támogatás eltulajdonításában az összegyűlt bizonyítékok alátámasztjákю

 

A Szerebrennyikov ügy

автор:Andrej Movcsan/Андрей Мовчан 

pénzügyi szakember, a „Harmadik Róma” csoport igazgatói tanácsának társelnöke

Messziről közelítve, ezért aztán röviden. A Szerebrennyikov ügy nem az első, de még csak nem is az ezredik szemléletes bizonyítéka annak, hogy az orosz állam olyan feltételeket teremtett, amelyek között egyrészt lehetetlen vele úgy együttműködni, hogy az ember meg ne sértse a törvényeket, másrészt a törvényt megsértők közül senki sem kap garanciát arra, hogy e miatt a törvénysértés miatt megvédik a felelősségrevonástól.

Pontosabban – védett a körülbelül másfél tucatnyi legnagyobb feudális úr; még körülbelül félszázan reszkírozzák az idegösszeomlást és a más munkakörbe való áthelyezést; újabb néhány százan (miniszterektől a feudális nagyurak szeretőiig) végső esetben akár háziőrizetbe is kerülhetnek, de azért nem túl sokáig; a többiek – korrupciós háborúnk ágyútöltelékei, lehet az munkahelyek ezreit létesítő vállalkozó, tegnap még az uralkodó kezeit csókolgató kormányzó, világhírű tudós, jelentős képző- vagy előadóművész, akár zeneszerző is, vagy egyszerűen csak Vászja – aki a hóhér karmai közé került.

A százszázalékosan hatékony védelem – az emigráció. A hozávetőlegesen hatékony védelem – semmiféle dolgod ne legyen az állammal és semmi esetre se vegyél fel tőle pénzt (kivétel nem fordulhat elő). Amúgy ezt már a nyolcvanas években  látta az elöljáróm (Priszjázsnyuk zászlós), akinek kedvelt mondása volt, hogy „Ha a katona nem balfék, a kurva konyhához húzódik és távolmarad a faszfej parancsnokoktól.” A mostani Oroszországnak az a baja, hogy a vezetőség úgy tűnik, megkaparintotta a konyha maradékát és a legénységnek meg nincs hova  húzódnia.

 

Gleb Pavlovszkij / Глеб Павловский

politológus

 

  1. Mit gondol, ki érdekelt Kirill Szerebrennyikov letartóztatásában?

Azt gondolom, hogy ez egy rosszul feltett kérdés, tulajdonképpen abszurd. Először is, az persze lehetséges, hogy Szerebrennyikovnak lehetnek olyan ellenségei, akiknek az égvilágon semmi közük sincsen a letartóztatásához, még ha érdekeltek is benne. Másrészt meg egyáltalán nem érdekes, hogy ki és milyen megfontolásból mozgatja ezt az ügyet a Szövetségi Nyomozó Iroda részéről. Az alaphelyzetet véve figyelembe, az lehet a válaszunk, hogy valószínűleg Putyin. És még ez is csak amolyan optimista hipotézis, mert Putyin, aki nyilvánosan minősítette az ügyben nyomozókat „hülyéknek” szemmel láthatólag sem a Nyomozó Irodánál, sem más erőszakszervezetnél nem ura a helyzetnek. Egyszerűen egymás után veszíti el a kontrollt az állami, a gazdasági és a kormányzati intézmények felett. A Rosznyefty privatizációjától a  „Szisztéma”  részvényes pénzügyi testület (AFK  Szisztyema – Oroszország egyik legnagyobb magántulajdonú befektetési részvénytársasága, 2017. májusában a Rosznyefttyel a korábban általa tulajdonolt leányvállalatával,a Basnyefty miatt került konfliktusba,azóta számos követelését befagyasztották és a részvényeinek az árfolyama lezuhant- a ford.) szétrablásáig, az Uljukajev ügytől[1] a Szerebrennyikov ügyig  – minden egyetlen folyamat része. Putyin, mint valamit eltervező és az ügyben döntést hozó szereplő csődöt mond.  Ki tehet erről a közvetlen környezetében? – ez valójában érdektelen! Minden bizonnyal ez foglalkoztatja is a kremlinológusokat, azokat az embereket, akik a Kreml belső felépítésével kapcsolatos hipotéziseket fogalmazzák meg. De mindez, mint a sötét anyag, megismerhetetlen. Sőt a sötét anyagról ma már többet tudunk, mint arról, hogy mivel is foglalkozik Putyinnak ez a legbelsőbb köre, amelyik  az igazat megvallva magát, Putyint jelenti.

Szerebrennyikovot azért tartóztatták le, mert ezt ma könnyen meg lehet tenni. Mert nincsen ettől visszatartó intézmény és nem tisztelik sem a kvalitást, sem a hírnevet. Létezik a „meritokrácia” fogalma, azaz a jobb informális tisztelete és elismerése. A meritokratikus elv tisztelete majdnem minden, még az autoriter és totalitárius rezsimekben is jelen van. Ez még a Szovjetunióban is megvolt.De az Oroszországi Föderációból a meritikratikus elv tisztelete hiányzik és ezért Szerebrennyikovot semmi sem védi meg.

 

  1. Hogyan látja ennek az ügynek a közvetlen kimenetelét?

Oroszországban egy ember letartóztatása már kormányzati döntés. Oroszország – gyenge állam, ahol az emberek széles körének letartóztatással, megalázással és gyilkossággal lehet üzenni. Az ügy közvetlen kimenetele pedig a társadalom, a különféle társadalmi csoportok rakciójától és különösen attól függ, hogy a társadalom kiemelkedő tagjai milyen módon és mértékben adnak hangot a felháborodásuknak. Ha a Facebook- kommentekre  és hiszterikus megnyilvánulásokra korlátozódnak, akkor az ügy a maga menetele szerint halad, bár még ebben az esetben is elhalhat. Azt tudni kell, hogy a mi rendszerünkben minden jelentős dolog a kezdetekkor történik – ez a letartóztatás, a házkutatás, a zajkeltés, erőteljes jelzés leadása, egy olyan önkényuralmi injekció, amelyre mindenki reagál. Aztán minden még sok évig eltartóan le is fékeződhet. És ez alatt az idő alatt az embert szerencsésen el is felejthetik. Azt hiszem hogy a legfontosabb pillanat, az igazi választóvonal éppen ez: képes-e a társadalom a mégoly kisszámú közszereplő képében ( valamennyiük így vagy úgy az államhoz, állami pénzekhez kötődik, ezért valamennyiüknek van mit veszíteniük),  ki tudja-e nyilvánítani ez a kisszámú ismert személyiség az ellenkezését, hogy nem veti alá magát a hatalom ilyen döntéseinek, kész ezt az engedetlenséget kiszélesíteni és eljuttatni egy határozott, akár még politikai állásfoglalásig is.  Ez a legfontosabb, ami a Putyint körülvevő, a hasonló döntéseket meghozó  fekete anyagnak még számíthat.

 

  1. Mit vár, ez és a hasonló események milyen hatással lesznek a társadalom hangulatára?

Maga Szerebrennyikov a letartóztatása előtti egyik interjujában azt mondta, hogy az aktivitásnak emberi, európai körei veszik körül, emberek élnek, alkotnak – és ezek mellett kafkai világok működnek. Ez volt és ma is ez van. Mára ezek a kafkai világok még tovább fejlődtek, újabb területeket foglaltak el.  És nincsen mód a Kreml egyik tornyától védelmet kérni a másikkal szemben – ez körülbelül ugynaz, mint a kafkai koordinátarendszerben svábbogarakkal szemben a kolónia parancsnokához folyamodni védelemért. Az egyedüli, ami felélesztheti a társadalmi légkört, az áttérés annak az expanziójára, a támadásra: előbb  morális téren, a hatalom által állítólag elfoglalt közösségi térben. Meg kell mutatni, hogy van tér, amelyet a hatalom nem ellenőriz és ez a tér akár ki is szélesíthető. Azt hiszem ez fontos pillanat és az elkövetkező körülbelül két hónapban értesülni fogunk az eredményről. Egyelőre a tipikus augusztus végi válsággal szembesülünk: az őszi napirendet és az elnökválasztási kampányt is megváltoztató esmények zajlanak.

 

Alekszandr Baunov / Александр Баунов

publicista

 

  1. Mit gondol, ki érdekelt Kirill Szerebrennyikov letartóztatásában?

Hogy közvetlenül ki, azt nehéz megmondanom. Tágabb értelemben – azok az emberek, akik kényelmetlenül érzik magukat, mert Moszkvában van egy olyan színház, mint a „Gogol-központ” és hogy Szerebrennyikov a kulturális establishment és vezetés része. Ezek kifelé, azoknak akik nem járnak színházba azt sugalmazzák, hogy Szerebrennyikov éppen ellenkezőleg, valamiféle, Pussy Riot típusú marginális, amatőr, pontosan tudva, hogy a valóságban ez nincsen így. Azok az emberek, akik az ország kulturális elitjét a Szerebrennyikov-félék nélkül akarják látni.

 

  1. Hogyan látja ennek az ügynek a közvetlen kimenetelét?

Feltételezem, hogy a politikai és a gazdasági elitben elég sok kedvelője van a kortárs színházna, olyan emberek, akik azt őszintén élvezik. Olyanok is vannak, akik Szerebrennyikov produkcióit a Nagyszínházban akarják látni. Azt gondolom, hogy ezek az emberek vagy most próbálnak meg rajta valahogy segíteni, vagy – rosszabb esetben – valamilyen junktimmel próbálkoznak, emigráció a színházért cserébe, vagy valami hasonló. Eltávolítani Szerebrennyikovot Moszkvából, az orosz kultúrából, csak egy ítéletnél kíméletesebb módon. Azt reméljük, hogy az előzetes kényszerintézkedések keretében mihamarabb az ország elhagyásának tilalmáról és nem többről születik döntés[2]. Ezt követően pedig be kell hogy induljanak a nevének megőrzését segítő bírósági mechanizmusok.

De azt is tudom, hogy itt egy másként gondolkodó nem konszolidált állami üldözése folyik, itt az állam elnyomó gépezete teljes súlyával harcol az ellen az ember ellen, akit az ellenségének tekint. Az ilyen nem túl gyakran fordul elő és a legfelsőbb helyről indul. Az államban különböző vélemények, hangok fordulnak elő. Vannak emberek, akik Szerebrennyikovot az orosz kultúra részeként akarják látni a jövőben is, mert értik, hogy ez az egyik olyan terület, ahol Oroszország a legfejlettebbekkel is felveszi a versenyt. És nem akarják versenyképtelenné tenni a hazájulat. Azt remélem, hogy valahogyan tudnak majd segíteni.

 

  1. Mit vár, ez és a hasonló események milyen hatással lesznek a társadalom hangulatára?

A soron következő lefelé vezető lépés érzése kerített hatalmába, a rezsim degradációjának soron következő állomása. Ez még nem a legkegyetlenebb önkényuralom, de az utóbbi években, Putyin visszatérése óta, amely egybeesett a tiltakozásokkal, erőteljesen megváltozott. A rezsim arra vetemedett, amire Putyin és Medvegyev kormányzása alatt az azt megelőző 11-12 évben  nem vetemedett, a magánéletet, az alkotást és a kulturális tevéknyéget támadja. Ha a rezsim fennállása első 12 évében érdeklődött is a politika, gazdaság és a sajtó iránt, igyekezett ezeket ellenőrizni, de szabadon hagyta a magánéletet és a kultúrát, addig 2012 után a helyzet megváltozott és mi ezt szép fokozatosan meg is szoktuk. Ha az ellenőrizetlen magán- és kulturális élet volt az elmúlt 10-15 évben a mértékadó, mostanra a szabad, ne ellenőrzött kulturális életet egyesek örömteli csodálkozással, mások pedig megütközéssel fogadják, mint ennek az újputyini rezsimnek az anomáliáját. És akik ezt mint anomáliát fogadják, megpróbálkoznak vele, hogy felszámolják, hogy a rezsim általuk megvalósított programja a deklarációinak megfelelően öltsön testet.

http://www.colta.ru/articles/society/15732

 

[1] Alekszej Uljukajev gazdaságfejlesztési minisztert 2016. november 14-én vesztegetés gyanújával letartóztatták. A vád szerint 2 millió dollárt fogadott el a Rosznyefty vezetőjétől (Igor Szecsintől) azért, mert engedélyezte a Basnyefty állami részvénypaketjének a megvásárlását. A miniszteri posztjáról eltávolított éa háziőrizetben tartott politikus ellen folyik az eljárás, a  főügyészség 2017. júliusában kapta meg a nyomozati anyagot vádemelésre. Az ügyről  és hátteréről – Emmanuel  Grynszpan: Un ministre russe en procès pour l’exemple = Le Temps/Bern 2017. aug. 17. https://www.letemps.ch/monde/2017/08/16/un-ministre-russe-proces-lexemple

[2] Szerebrennyikovot háziőrizetre ítélték és korlátozták a külső kommunikációját is.

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s