107. – 2017. november 26.

Echo Moszkvi

2017. november 24. 19.00-

Különvélemény c. riportműsorban Szergej Markov (Сергей Александрович Марков) politológussal Okszana Pasina ujságíró beszélget

 markov5

Szergej Markov[1] orosz „patrióta” politológus Ukrajnáról és a Luhanszki eseményekről

 

(részlet a beszélgetésből)

Markov

 

O.P. Akkor térjünk rá a Luhanszki Népköztársaságra (LNK), mi folyik ott? Magyarázza el kérem. Micsoda is ez? Államcsíny? A régió megnövelése?

Sz.M. Elmagyarázom, az LNK az antifasiszta Donyecki medence része, amelyik felkelt a Kijevben a hatalmat megragadó neofasiszta junta ellen. Tehát polgárháború van. A polgárháború idején elsősorba nem a fehérbundájúak, hanem a fekete és szúrós szőrűek nyomulnak. Ilyen Zaharcsenko[2] (Александр Захарченко) és Plotnyickij[3] (Игорь Плотницкий) is, vagy Ramzan Kadirov[4] (Рамзан Кадыров) de egyébként Szergej Akszjonov[5](Сергей Аксенов) is a Krímben. Ezek mindannyian kemény emberek, akik előbb utóbb át kell hogy térjenek a partizánkodásról a reguláris hadviselésre. És ha minden jól megy, azt követően a politikai pályára is. Ez Ramzan Kadirov esetében nagyszerűen sikerült. Szergej Akszjonovnak is nagyon jól ment. Egészen jól alakul Zaharcsenko esetében, Plotnyickijnak meg nem sikerült.

Luganszk.PNG

A Luhanszki Népköztársaság címere

O.P. Miért?

Sz.M. Nem népszerű, azt hiszem, hogy a képzettsége sem túl fényes, a megjelenése sem jó, a véleményem szerint ez egy politikusnál igenis nagyon fontos dolog, a külseje miatt gúnynevet is kapott (Venyik/Vesszőseprű. a ford.), röviden – nem sikerült, valójában nem. Azt hiszem ez az őt kiválasztó kurátorok hibája is.

PlotnyickijesZaharcsenko

Plotnyickij és Zaharcsenko

 

O.P. Azokra a kurátorokra gondol, akikhez most Moszkvába futott segítséget kérni?

Sz.M. Az északiak, nevezzük őket északi kurátoroknak…

O.P. Az északi kurátorok, az Moszkva, nem?

Sz.M. Hívjuk őket északi kurátoroknak.

O.P. De ezek az északiak Moszkvában vannak, nem?

Sz.M. Nem tudom, északon vannak.

O.P. Északon tehát, a Donbasztól északabbra…

Sz.M. Nem, északi kurátoroknak fogjuk őket hívni. Ők kiválasztották tehát, fontos feladat hogy a partizán harcmodorról át kell térniük a raguláris katonaira, ez meg is történt és így is kell maradnia, lehetséges egy új háború, minthogy Ukrajnában a terrorista junta egyelőre megmarad, kell egy politikai vezető is, de Plotnyickij esetében ez nem sikerült. Ahogy én ezt értem, a harctéri parancsnok tapasztalatával rendelkezve elhatározta, hogy eltávolítja a konkurenciát, némelyeket elzavart, de Cipkalovot[6] a testőrsége meggyilkolta. És amikor most újra megpróbálkozott egy konkurensének az eltávolításával, ez Igor Kornet[7], akkor az erőteljesen tiltakozott, ismerte Cipkalov sorsát, akit letartóztattak és meggyilkoltak, másodsorban úgy látszik, volt északi támogatottsága is, és Donyeckben is volt nagyon komoly támogatása, ennek megfelelően összefogtak és kijelentették, hogy nem vetik alá magukat a parancsnak és ha jól értem a belügy az ellenőrzése alá vonta a főügyészséget és gyorsan kérdőre vonták a nyomozást vezetőket, azok pedig azonnal elismerték, hogy felsőbb utasításra folytatták a vizsgálatot és Cipkalovot is meggyilkolták, a bizonyítékokat bemutatták és akkor azt mondták hogy elvtársak, akkor na, mi legyen, vagy Plotnyickij marad még egy ideig, mindenféle tényleges hatalom nélkül, vagy új választások lesznek. Nekem az a véleményem, hogy annak idején természetesen hiba volt Plotnyickij megválasztása, már a legelején látni kellett volna, ez a kurátorok hibája volt, de felhívom a figyelmét, hogy ilyen dolgok előfordulnak mással is, egyesek kényeskednek, jajj, szörnyűség, gyilkosság, fujj… stb. De egy polgárháborúban előfordul az ilyesmi, de hát nézze meg a jelenlegi kijevi rezsimet, az amerikaiak értenek az irányításhoz…

O.P. Miért, a kijevi rezsimmel minden rendben van,

Sz. M. Na ne mondja már…

O.P. Porosenko nem szaladgál Washingtonba lépten nyomon, senki sem dönti meg…

Sz.M. Na hát hallgasson ide, amikor a mostani kijevi rezsim hatalomra került, saját maguk azonnal száz embert lelőttek a sajátjaik közül a Majdanon. Több mint százat, Parubij[8] konkrétan, Porcsinov, aki most a vezetésben van Pasinszkij[9], a sajátjaiknak a lelövését szervezték meg, képzelje el.

O.P. hát ezt nem hiszem…

Sz.M. Hát, aki a tüntetők élén van, de maga szervezi meg a sajátjainak a lelövését….ez történt. Vagy egy másik példa, ez is az amerikaiak védőszárnya alatt, Szaakasvili[10] elnök meggyilkolta Zsvania[11] miniszterelnököt. Meggyilkolta, vagy megrendelte a gyilkosságot, vagy a minisztertanács ülésen gyilkolták meg és később kitaláltak valamit… na és mit tettek az amerikaiak? Semmit…pedig nekik nagyobb gyakorlatuk van a tőlük függő rezsimek dolgainak elrendezésében, mint nekünk. Ne felejtse el, mi elvesztegettünk ez alatt a posztszovjet időszak alatt 25 évet….

O.P. Na de, akkor éppen a mi északi kurátorainkról szeretném kérdezni, idemenekül Plotnyickij, miért hallgat erről a Kreml, semmit sem mondanak…

Sz.M. Döntést hoznak…eldöntik a dolgot…

 O.P. Akkor ez egy megdöntött vezető, bűnöző vagy egy ukrán kém?

Sz.M. Egy függőségben levő hatalom vezetője.

O.P. És akkor miért hallgat a Kreml?

Sz.M. Bonyolult feladat ez, el kell dönteni. Elmagyarázom…

O.P. Nem volt ez előre látható? Ha a kurátorok ott kuríroznak, nem látták előre?

Sz.M. Hát ezt magyarázom, az amerikaiaknak több a tapasztalatuk, pénzük is, a mi kurátorainknak elegendő pénzünk sincs… az amerikai szakszolgálatoknak sokkal több a pénzük, mégis olyan esetek, mint Zsvania meggyilkolása, előfordulnak…és micsoda terrort rendeztek a Majdanon! Nemrég adatokat kaptam Dnyepropetrovszkból, az újfasiszták csak a Dnyepropetrovszki területen körülbelül 1630 embert, … na politikai ellenfelüket, antifasisztákat, Oroszország barátait gyilkoltak meg, hasonló adatok vannak az Odesszai területről és a Harkoviról is, a terror következtében több ezer meggyilkolt ember! Gondolja hogy nagy öröm a CIA-soknak ezer ember legyilkolása?

O.P. Hogyhogy a terror következtében? Nem inkább a háborús eseményekében?

Sz.M. A terror következtében, a 14-ben, a banderista junta megszilárdítását kísérő terror következtében.

O.P. Vagy a szeparatistákkal való hadműveletek során?

Sz.M. Nem, én azt hiszem, legalábbis úgy hiszem, bizonyos kiszivárgott információk alapján úgy tudom, és ez logikusnak is tűnik, hogy a német szakszolgálatok azt jelentették Angela Merkelnek, hogy ezeknek a hadműveleteknek 60 ezer ember esett áldozatául körülbelül.

Én azt gondolom, hogy ott meglehetősen kegyetlen harc folyik.

Tehát a mieink rosszul dolgoztak Luganszkban? Igen, rosszul, jelenti ez azt hogy fel kell adni bármit is, hogy a lakosságot ki kell tenni annak a gyötrelemnek hogy odadobjuk őket a Jobb Szektor-típusú neonáciknak, vagy az olyan Turcsinov[12] -Avakov[13] típusú terroristáknak, akik hatalmon vannak? Nem! Mi következik ebből? Meg kell tanulnunk jobban dolgozni. Nem kell sietni, meg kell adni a lehetőséget a kurátoroknak, hogy eligazodjanak és döntsenek. De nekünk is lehet saját véleményünk. Az én véleményem például az, hogy okosabbnak kell lenni, amikor ezekre a posztokra nevezünk ki embereket. És Cipkalov meggyilkolására, amelyről a mieinknek nem lehet hogy nem volt tudomásuk, már jóval korábban kellett volna reagálni.  Már akkor „bizonyos” intézkedéseket kellett volna Plotnyickij irányában foganatosítani és nem megvárni hogy ez a konfliktus kialakuljon, amúgy pedig ez a konfliktus is arról tanúskodik, hogy nem is annyira bábállamok ezek a donyecki-luganszki rezsimek, ha egyszer önállóan intézkednek! Amieink kicsit elszámolták magukat a DNK és LNK-függetlenségével, szorosabban kellene fogni a gyeplőt, még egyszer mondom, az amerikaiaktól kell tanulni..

O.P. Szóval a kurátoroknak szorosabban kell kurátorkodniuk…

Sz.M. Szorosabban, szorosabban, még egyszer, tanuljanak az amerikaiaktól…ahogy az amerikaiak irányítják a kijevi juntát, tanuljatok az amerikaiaktól, ha nem ismeritek a technológiát, a módszereket, majd elmondjuk nektek, dolgoztam az amerikaiakkal, majd elmondom, persze nem a CIA-sokkal, hanem polgáriakkal, de majd elmondom. Az amerikaiaknak kevesebb az üzemzavaruk Ukrajnában, bár…

O.P. Szóval a LNK-ban kurátori rövidzárlat volt. Engem ez az egész nagyon emlékeztet mindarra, ami most Zimbabweben játszódott le…

Sz.M. Hát idefigyeljen, kategorikusan tiltakozom, fejezze be, a mi szövetségeseink hasonlítgatását, akik nehéz helyzetben vannak, értse meg, Luganszk fasisztákkal harcol, érti?

CipkalovesPlotnyickij

Cipkalov és Plotnyickij

 

O.P. Miféle fasisztákkal?

Sz.M. Fasisztákkal! Ezek a mi embereink, ugyanolyan oroszok mint maga meg én, csak azért gyilkolják őket, mert nem hajlandók megtagadni az orosz anyanyelvüket, csak ezért! És ezért őket legyilkolják, és ezért ők felkeltek, sokan az életüket áldozták!  Hogy jön ide valami Zimbabwe, ahol mindenféle fehéreket öltek le…

O.P. De hát..ott is emberek vannak…saját problémáikkal…

Sz.M. Azonnal fejezze be, ez sértő, ez az összehasonlítás tökéletesen megalázó, politológiai szempontból persze mindent mindennel össze lehet vetni, de mi most Önnel egy közéleti adón beszélgetünk, és ez az összehasonlítás sértő… Tudja mit? Ezek miatt az összehasonlítások miatt utálják emberek milliói az Echo Moszkvit / rádiócsatornát. a ford./.

O.P. De hát miért? Nem értem! Mennyiben más az az ország, mint a DNK vagy a LNK?

Sz.M. Tudja miért? Elmagyarázom. Nálunk úgy tartják, hogy Afrika, az egy fejlődő kontinens, mi meg fejlettebbek vagyunk, ezt nálunk így mondjuk.

IKarnet

Igor Kornet belügyminiszter

O.P. Hol tartják ezt így? Szerintem nem…

Sz.M. Pedig nálunk úgy tartjuk, hogy Afrika a világ egyik legfejletlenebb régiója. Ennek megfelelően fejletlen társadalmi gyakorlatokkal. Mi viszont fejlett ország vagyunk, lehet hogy nem eléggé fejlett, de mégis jóval fejlettebbek, ezért aztán ez politikailag nem korrekt összehasonlítás. Annál is inkább, mert Zimbabwe a béke állapotában van,  a DNK és LNK azonban hadban áll egy szörnyűséges ellenséggel. Ismétlem, egy barbár, szörnyűséges ellenséggel szemben.

O.P. Akkor másik irányból vetem össze Zimbabwét Oroszországgal, tudja amikor ezeket a zimbabwei embereket mutatták, ők is 37 évig nagyon szerették az elnöküket, Mugabet, most nincs Mugabe, és rettenetesen örültek, hogy jön helyette a „Krokodil”, legalábbis ez az új elnök gúnyneve.

Sz.M. Van ez így…

O.P. Olvasónk azt írja, hogy ősszel Ukrajnában járt, oroszul beszélt, senki sem bántotta, semmilyen nacionalizmussal nem találkozott. Én is sokszor voltam Kijevben, semmilyen fasisztákat, banderistákat nem láttam.

Sz.M. Hogyhogy, amikor a parlamentjük hősnek nyilvánította Banderát, utakat és iskolákat neveznek el Banderáról. Nem látott banderistákat? Mindegyik banderista, aki a parlamentjükben megszavazta ezt a törvényt.

O.P. Sztálint is sokan  tartják hősnek.

Sz.M. Akkor maga valamit nem értett meg. Azok, akik el akarják nevezni Sztálinról a sugárutakat – sztálinisták, a lakosság többsége Ukrajnában nem banderista, utálják Banderát, de a hatalmat megragadó csoport az banderistákból áll, a banderisták vannak hatalmon.

O.P. Az ország többsége választotta meg őket. Általános választásokon győztek, a mienktől eltérően valódi választások voltak.

Sz.M. Helyben vagyunk. Minden választás törvénytelen volt Ukrajnában és meg lett hamisítva. Porosenko elnök megválasztása például. Nem gyűjtötte össze a szavazatok 50%-át, 40%-ot szedett össze. Ezt követően az amerikaiak, akik irányítottak, azt mondták, nem szabad hogy második fordulóra kerüljön sor, mert akkor bejön a képbe Tyimosenko és elbizonytalanít mindent, nem lesz konszolidáció. Azt mondták, hogy ki kell nyilvánítani, hogy Porosenko 53-55%-ot szedett össze.  Ez így volt, ellenőrizze. A választások után az egész választási bizottság elment az amerikai nagykövethez, aki garantálta, hogy mindenki a helyén marad, senkit sem bocsájtanak el. És a Janukovics-féle teljes Központi Választási Bizottság a helyén van. Ez nyilvánvaló bizonyíték az elmondottakra. A szociológiai felmérések is azt bizonyítják, hogy Porosenko nem szedett össze 50%-ot. Tehát a megválasztása csalás eredménye.

A parlamenti választások szintén manipulálva lettek, csak ott az amerikaiak Porosenkoval szemben manipuláltak, mert nem akartak teljhatalmat adni neki. Fogták a Népfrontot, egy fasiszta, háború párti társaságot, amelyiknek a támogatottsága 10 % körül mozgott és ugyanazzal a Janukovics-féle és az amerikai elnök által bebiztosított helyzetű KVB-al 23 %-ot hoztak ki nekik. A közvéleménykutatások egyébként megmutatták, hogy a választások előtt egy héttel 10 %-on állt a Népfront, utána egy héttel szintén, csak a kettő között 23%-on. Turcsinov megválasztása szintén hamisítás eredménye. Éppen Turcsinov volt a fő szervezője a mesterlövészek kivégzésének a Majdanon. Pasinszkijról, a segédjéről, aki az elnöki adminisztráció vezetője lett, videó is van, amikor gépfegyverrel megy „intézkedni”. Tehát mindenki, aki azt állítja, hogy nem Turcsinov, Pasinszkij és Parubij voltak a majdani mesterlövészek lelövésének a fő szervezői, az hazudik…Hiba volt a részünkről törvényesnek elismerni ezt a hatalmat.

O.P. Ha ez egy meghamisított választás és fasiszta kormány, miért ismertük el mégis törvényesnek?

Sz.M. Elmagyarázom. Először is ez törvénytelen hatalom, hibát követtünk el, amikor elismertük. Ez hiba volt, Mihail Zurabov[14] hibája…

ZurabovPorosenko

Zurabov és Porosenko

 

O.P. Akkor miért korlátozódtunk csak Kelet-Ukrajnára? Miért nem csináltuk végig a dolgot? 

Sz.M. Én is azt mondom, hogy segítséget kellett volna nyújtanunk Ukrajnának az államisága megőrzéséhez. Korlátozott számú katonai kontingenst kellett volna bevetnünk Novorosszija (Dél-Ukrajna és a Krím – a ford.m.) irányában. Csak oda kellett volna bevonulnunk, például Harkovba, ahol virággal fogadtak volna bennünket és az összes ukrán katonai egység átállt volna az oldalunkra. A teljes Odesszai, Harkovi, Donyecki, Luganszki, Zaporozsjei, Dnyepropetrovszki, Nyikolajevszki, Herszoni és Szumszki területekre.

O.P. Egy szomszédos országra támadni?

Sz.M. Nem támadni, hanem humanitárius segítséget nyújtani. Megóvni a lakosságot a jelenlegi terrorista diktatúrától. Értse meg, nincs Ukrajnában semmiféle kormány, egy a hatalmat magához ragadó terrorista banda van, amelyik terror segítségével kelt ellenséges hangulatot ellenünk és nyomja el a tőlük különböző véleményeket.

A kijevi hatalom egy európai Dzsabhat al-Nuszra. Majd lesz normális hatalom is. Mi nem akarjuk természetesen, hogy a katonáink harcoljanak és meghaljanak. Abban reménykedünk, hogy majd transzformáció játszódik le. Már korábban is volt egy transzformáció, a Porosenko nevű oligarcha, akiben sokan reménykedtek, de igazuk volt az amerikaiaknak, hogy nem adtak neki teljhatalmat a parlamenttel szemben, mert valamit megéreztek.

O.P. Már megint az amerikai kurátorok, valamit nagyon jól csinálnak, nem?  Az elnöki hatalmat milyen csodálatos, hogy a parlamenttel korlátozzák. Nem kéne hozzánk is elhívni őket, hogy segítsenek nekünk is?

Sz.M. Hozzánk azért nem, mert a céljaink eltérőek…persze ügyesen csinálják, nagy ország és pénzük is van elég, de Irakban sikerült nekik? Nem. Afganisztánban sikerült? Nem Líbiában sikerült? Nem. Szíriában sikerült? Nem. Koreában sikerült? Nem.

O.P. Ukrajnában azért sikerült, nem?

Sz.M. Nem! A hatalmat fenntartani, azt igen, de ez a kormány szuronyokra támaszkodik.

O.P. Jártam Ukrajnában, nem láttam ott amerikai kurátorokat, ellentétben Kelet-Ukrajnával, ahol bent vannak, a fegyveres alakulatainkkal együtt, nem?

Sz.M. Nem, nem! Nem a megfelelő emberekkel beszélget. Beszéljen azokkal, akik hallgatnak, akiket agyonvernek! Aláhúzom, nekünk nem az a feladatunk hogy harcoljunk Ukrajnával, hanem hogy a rezsim sima transzformációját segítsük elő. Mert megvolt a remény arra, hogy Pjotr Porosenko, aki pedig ezt meg is ígérte nekünk, meg is volt a reményünk, hogy megbirkózik a feladattal, még örültünk is, hogy az amerikaiak őt nevezték ki az elnökválasztás győztesének és nem olyan figurákat, mint Turcsinov, Parubij, Avakov, hanem egy mérsékelt és tárgyalásra kész Petro Porosenkot. Mert a választásokra is ezekkel a jelszavakkal ment – békésen és lassan. Béke, béke, béke! Ezt ígérte Pjotr Porosenko, a mieink elhitték, hibáztak. De az a stratégia, amelyik nem a háborúra irányul, hanem a lágy átmenetben, a transzformációban való közreműködésre, az nem hibás. A banderistákat Ukrajna népének kell megdöntenie, nagyon remélem, hogy így lesz, Ukrajna fegyveres erőinek. A terroristákat ki kell szorítani a hatalomból, vádlottak padjára ültetni őket, a hatalomba pedig az egészséges erőknek kell kerülniük.

O.P. Körülbelül úgy, ahogyan ez most az LNK-ban történt? Plotnyickij eltávolításával. Kornet jobb lesz, utána meg majd még jobb. Valahogy így?

Kornet

Igor Kornet

Sz.M. Hm… igen, elvben igen, jó lesz így, ha Kijevben is úgy történik, mint az LNK-ban.

 

 

https://youtu.be/drHXWbBvrC8

 

https://echo.msk.ru/programs/personalno/2096440-echo/

 

[1] Markov, Szergej Alekszandrovics (1958-)  politológus, az Egységes Oroszország Párt képviselője, a Politikai Kutatások Intézetének igazgatója, korábban a Lomonoszov Egyetemen  a Nemzetközi Kapcsolatok Főiskoláján (Egyetem) tanított, a Kül- és Biztonságpoltikai Tanács tagja, Putyin elnök megbízottja. „Vlagyimir Putyin személyisége fontosabb a társadalom számára, mint az állami intézméynek.” (2007)

Intézetének honlapja szerint 2016-17-ben igazgatójuk, Szergej Markov a nemzetközi tömegkommunikációs világban a legtöbbet idézett orosz politikai szakértő.

[2] Alekszandr Vlagymirovics Zaharcsenko (1976-) a „Donyecki Népköztársaság” miniszterelnöke és elnöke

[3] Igor Venyegyiktovics Plotnyickij (1964-) a „Luhanszki Népköztársaság” elnöke  A Luрanszki Tájékoztatási központ Leonyid Paszecsnyikre, az LNK államibiztonsági miniszterére hivatkozva 2017. november 24-én bejelentette, hogy Plotnyickij egészségi állapotára hivatkozva nyugdíjazását kérte.  2017. november 25-én az LNK Népi Tanácsa eleget téve Plotnyickij kérésének elfogadta lemondását és ideiglenesen Paszecsnyikot nevezte ki államelnöknek (Paszecsnyikot 2016 –ban igyekezett sikertelenül nyugdíjazni Plotnyickij)

[4] Ramzán Ahmatovics Kadyrov (1976-) a Csecsen Köztársaság elnöke

[5] Szergej Valerjevics Akszjonov (1972-) a „Krími Köztársaság” miniszterelnöke és elnöke.

SzAkszjonov

[6] Gennagyij Nyikolajevics Cipkalov (1973-2016) 2014-2015 decemberéig a Luhanszki Népköztársaság miniszterelnöke, ekkor visszavonult, 2016. szeptemberében államcsíny szervezése miatt letartóztatták és szeptember 24-én megfojtották, majd a cellájában öngyilkosságot inszcenírozva felakasztották.

[7] Igor Alekszandrovics Kornet az LNK belügyminisztere

[8] Andrij Volodimirovics Parubij (1971-) az Euromajdan egyik vezetője, a Majdan védelmének az irányítója 2013-14-ben, jelenleg  az Ukrán Legfelső Rada (Parlament) elnöke

[9] Szerhij Volodimirovics Pasinszkij (1966-)

[10] Miheil Szaakasvili (1967-)  2004-2013 között Grúzia elnöke.

[11] Zurab Zsvania (1963-2005) 2004-2005-ben Grúzia miniszterelnöke, tisztázatlan körülmények között 2005 február 3-án halt meg.

[12] Olekszandr Valentinovics Turcsinov (1964-) ukrán politikus, ideiglebes államelnök, jelenleg a fegyveres erők főparancsnoka és az ukrán nemzetbiztonsági és védelmi tanács titkára

[13] Arszen Boriszovics Avakov (1964-) bakui születésű, örmény származású ukrán üzletember, politikus, jelenleg belügyminiszter

[14] Mihail Jurjevics Zurabov (1953-) 2009-2016 között az Orosz Föderáció rendkívüli és meghatalmazott nagykövete Kijevben.

 

 

 

„Avtonom” belorusz folyóirat[1]

Vedd, amíg be nem tiltják!

Szigorított igazságon-túliság

2017. október 23. Szerző: Nyikolaj Gyedok (Николай Дедок)

 

Az igazságon-túliság – olyan körülmény, amikor az objektív tények kevésbé befolyásolják a közvéleményt, mint az érzelmekre és személyes hiedelmekre való apellálás
Oxford dictionary

Az alternatív tények – olyan kijelentések, amelyeknek az a célja, hogy ellentmondjanak más, igazabb, de a beszélő számára kevésbé előnyös tényeknek

Collins dictionary

 

Belorusz

Nemrégen megnéztem egy vitát, amit Szvetlana Alekszijevics (Nobel díjas belorusz írónő. a ford.) klubjában folytattak. A témája: mi is az az igazságon túliság, és mit ad ez a társadalomnak?

Az igazságon túliság, mint jelenség számomra érdekes volt, és meglepően közelinek tűnt azért is, mert nem olyan régen sikerült beleütköznöm konkrét példákba arról, hogyan formálja az igazságon túliság és az alternatív tény a társadalmi tudatot. Szinte laboratóriumi körülmények között figyelhettem meg ezt a folyamatot.

2014 augusztusában a 128-as számú zárkából – ahol 1 évet és 5 hónapot töltöttem – átkerültem a 120-asba. Az előbbi négyfős volt, ez utóbbi pedig 10 személyes.

Gondolom, még emlékeznek rá, hogy milyen volt ebben az időszakban a társadalomi-politikai légkör az országban és az információs térben – különösen az oroszországiban. Tehát, amikor átköltöztem a 120-asba, annak lakói, mind a 9 ember már fél éve nézhetett oroszországi csatornákat.

Kezdetben nem tulajdonítottam ennek túl nagy jelentőséget. Nézték, hát nézték -és? Nem gondoltam, hogy igen komolyra fordul a dolog.

A problémák már másnap, a híradó közben elkezdődtek. A zárka jó nagy, mindig akad valaki, aki kommentálni akarja a látottakat (mellesleg megjegyzem, a 120-as zárka lakói csak oroszországi csatornákat néztek). Kezdődött az aznapi adás.

A szakértők véleménye szerint ezen a télen Ukrajnára energetikai összeomlás vár. A kijevi hatóságok tűzifa készletezésre ösztönzik a lakosságot. A kormány semmilyen intézkedést nem tesz a helyzet javítása érdekében. Porosenko pedig ezzel egyidőben  megint nyugat-európai országokba utazott.

Kommentár az egyik nézőtől: „beba…tt a haholoknak[2]! Megfagynak az orosz gáz nélkül!Mi a lóf…nak kellett Oroszországot b…ogatniuk!”

Eleinte figyeltem a többiek reakcióit, és arra gondoltam, lehet, hogy csak viccelt? Nem, komolyan mondta. A többiek rábólintottak, és támogatták: „Ez meg elment az amcsikat lesz.pni! Azért, hogy adjanak nekik gázt! Ló…t kap, nem gázt, senki se ad semmit! Ennek a fekete s.ggü Obamának mi a lófa..nak kéne éppen ő!”

A hírolvasó folytatta:

– Az elmúlt 24 órában az ukrán csapatok hússzor sértették meg a fegyverszünetet, közölte a DNK[3] védelmi minisztere. A tudósítás szerint Makejevka térségében nagy kaliberű tüzérségi eszközzel lőttek lakónegyedeket. Meghalt 8 ember, köztük 4 gyermek. Emlékeztetünk, hogy a múlt héten a náci „Ajdar” zászlóalj büntető hadműveletet hajtott végre ott … amit követően az EBESZ megfigyelői tömegsírt találtak a faluban. Sok holttesten erőszak nyomai látszottak, többeknek hiányoztak a belső szerveik.

(Ezután interjúk következnek annak a falunak a lakóival, ahol gyerekeket nyársaltak fel, öregasszonyokat purhabbal erőszakoltak meg: könnyek, zokogás, az ember lelkét dermesztő részletek)

Mindezt egyhangú bólogatás és nyelvcsettingetés kíséri a zárkatársak részéről:

– A buzeráns haholjai b…meg!

– A ku.va  kib….tak! Hát a gyerekek mit vétettek!?

– Ha én ott lehetnék, én az összes kib….tt fasisztát lelőném!

A hahol és Obama gyűlölő zárkatársaim közül egy srác emelkedett ki: Matisz, aki 19 évesen 20 évet kapott egy brutális gyilkosságért. Tíz évet már leült, ebből ötöt szigorítottban. Tulajdonképpen nem rossz srác, nem rossz cellatárs, amíg nem kerül szóba a politika. Nagy hangon beszélt és sokat: be nem állt a szája. Minden egyes adás után (!) különösen a Kiszeljov-féle (az orosz állami TV fő propagandistája. a ford.) „Hírek” után számára létszükséglet volt újra elmondani valakinek minden látottat és hallottat, kiegészítve saját „meglátásaival”. Érthető, hogy mivel ő nagyon hangosan beszélt, ezt mindenki hallotta.

– Látod, mit művelnek, látod? Ukrajnának beb….tt! A haholoknak annyi! Oroszország nélkül semmire sem mennek! Ezt a háborút a Donbaszban a haholok túltolták, a f…ok elnyomták az oroszokat a Krímben, gondolták, Európa segít nekik ebben. Egy Ló….t!Európának van épp elég saját baja: a bokszosok gyilkolnak és robbantanak naponta, nem tudják, mit kezdjenek velük! Kizavarni nem tudják őket, mert abból lázadás lesz! A muzulmánok hamarosan valamennyiüket kinyírják!Ellenállni meg nem tudnak, mert már csak a buzeránsok maradtak!

És így tovább, ebben a szellemben.

Ez naponta legalább háromszor megtörtént, a híradó minden egyes kiadása után. Nem tudom már, mi miatt, de egyszer nem bírtam tovább. Valószínűleg az után, hogy századszor hangzott el: „a haholok lőtték le a Boeinget”, vagy amikor Matisz valakinek bebizonyította, hogy a Majdanra amerikai pénzen mentek ki az emberek és ott drogoztak, vagy amikor elhangzott a soron következő kommentár arról, hogy Európában nem lehet kimenni az utcára úgy, hogy ne erőszakoljanak meg a migránsok. De valamelyik pillanatban felkeltem a priccsről és ezt mondtam:

– Ti ezt tényleg elhiszitek? Csak hajtogatjátok ezt, vagy mi? Egyszerűen beleöntenek a fületekbe valami képtelenséget, ti meg elhiszitek! Gondoljátok már végig logikusan, ha valaki egyvalamit bizonygat ennyi napon át, akkor az neki valamiért megéri! Itt van, olvassátok (előveszem a Narodnaja Volja újságot) mit írnak! Legalább nézzétek meg a dolgot a másik oldaláról is!

Hogy azután mi történt, azt elképzelni is nehéz.

A maradék három hónapban, amit még a zárkában töltöttem, szinte minden nap keményen és értelmetlenül valamely  ukrajnai vagy hasonló témakörben belém tapostak. Akkor tapasztaltam meg  a saját bőrömön, mi az az igazságon túliság és alternatív tény, és persze, hozzáértő módon  felhasználva, hogyan hat az emberek pszichéjére. Rövid kivonat abból, mit bizonygattak nekem a cellatársaim:

– A haholok buzeránsok;

– A Donbaszban nincsenek orosz csapatok;

– A Krím mindig orosz volt, ahol az oroszokat elnyomták;

– Obama majom;

– Az orosz fegyverek a legjobbak a világon;

– Putyin jó kiállású, talpra állította a térdre kényszerített Oroszországot;

– Európa belefullad a migránsokba;

– Az EU a szétesés és az összeomlás határán van;

– Az egész világ támogatja Oroszországot az amcsikon és Európa egy részén kívül.

És így tovább…

Röviden, elég, ha kinyitják a „Rashka Kvadratnyj Vatnik”[4] közösségi oldalt és szó szerint mindent megtalálnak, amit nekem naponta hallanom kellett. Csak a közösségi oldalon ez ironikusan van megírva, nekem pedig teljes komolysággal bizonygatták.

pufajkas

Engem nem ezeknek az embereknek a pufajkássá – zombivá válása (nem csoda, ha az ember naponta háromszor látja az orosz híradót) döbbentett meg igazán, hanem az, hogy milyen kitartóan utasították el egy másfajta nézőpont befogadását. Páncélfalba ütköztem. Próbáltam bebizonyítani valamit:

– Nézd, vannak nemzetközi szerződések, amiket Oroszország maga is elfogadott. Nem lehet egyszerűen csak elvenni egy terület egy darabját, hiszen ez agresszió,  minden határon túlmenő jogtiprás.

– Semmit sem szakítottak el, a Krím maga kérte, hogy Oroszországhoz csatlakozhasson! És különben is a Krím MINDIG IS OROSZORSZÁGÉ VOLT.

Újabb pár perc vita után opponensem kivörösödött arccal ordította:

– Te meg mi a fenéért tolod a haholok szekerét? Hát miért? Mi a lóf…nak érdekelnek azok  téged???

Vagy:

– Csak nemrég jöttek meg a barátaim Lvovból, oroszul beszéltek a városban, mégse bántotta őket senki egy ujjal sem.

– Na a te barátaid pontosan ugyan olyanok, mint te, Amerika pártiak!

Mindennel így vannak. Bemutatják a televízióban az orosz sorkatonát, akit parancsnokai a Donbaszba küldtek harcolni – nem hiszik el. Mondod nekik: hát maguk a DNK-sok publikáltak a twitter bejegyzést arról, hogy lelőtték a repülőgépet, majd később persze törölték, amikor kiderült, hogy polgári repülőgép volt. Ezt sem hiszik el.

A legritkább esetben sikerült az embert olyan tényekkel a falhoz állítani, amikor az orosz TV még önmagának is ellentmondott. Még ezekben az esetekben is az eredmény rendszerint az a csalódott kézlegyintés lett, hogy „Á, ezek is hazudnak, azok is hazudnak. Az igazságot senki sem tudja, mi is történik ott valójában!”

Hetek, hónapok, hosszú viták, ordibálások idegrojtozások során eljutottunk bizonyos megbékéléshez. A közelemben senki nem beszélt ezekről a témákról. Nem is akarta már senki sem „megtörni” a pozíciómat”, tudták, úgysem engedek, és kész vagyok egyedül is harcolni valamennyiük ellen. Végeredményben a kilencből kettőt hosszú beszélgetésekkel és az ellenzéki sajtó segítségével sikerült az én oldalamra állítani. Persze, nyilvános vitákban ők is féltek ezt bevallani. Két további zárkatárs semlegesen viselkedett – amúgy is keveset fogtak fel abból, amit láttak, vagy csak nem érdekelte őket egyáltalán mi történik arrafelé. Öten viszont maradtak szenvedélyes Obama gyűlölők. A maga módján pufajkás volt mindegyikük.

ren

A REN TV új logoja 2017-

A már említett Matisz az összeesküvés elméletekre specializálódott. Ő a REN TV[5]-t is nézte és hitt az atlantisziakban, a sárkányokban és a szabadkőművesekben (mellesleg szabadkőműveseknek Putyint és Jelcint tartotta), abban, hogy az amerikaiak nem szálltak le a Holdra, hogy a HAARP rendszer megváltoztatja a klímát, természeti csapásokat zúdítva Oroszországra, hogy léteznek összeesküvések és varázskövek, hitt Krisztusban és a világkormányzatban egyidejűleg. Könyveket olvasott az NLP-ről[6] és igézéseket meg ráolvasásokat írt ki asztrológiai folyóiratokból. Olvasott volt, de ennek ellenére nehéz volt vele vitázni. Alternatív tényekkel túlzsúfolt tudata nem volt képes befogadni egyszerű és logikus sémákat. Történhetett bármi a politika világában, úgy értelmezte, hogy valaki bekavart”. Bármi, ami történik, csak színfalak mögötti játék. Az emberek ökrök, csak azért léteznek, hogy manipulálják őket. Az emberek nem eszmékért és elvekért mennek utcára, hanem vagy azért, mert megbolondították őket valamilyen ígéretekkel, vagy azért, mert pénzt kaptak érte. Se azelőtt, se azóta nem találkoztam olyan emberrel, akinek a tudata ennyire briliánsan „konspirologikus” lett volna.

A másik srác – Szanya Rogov 13 éves büntetésének a végét várta. Ő volt a legdühösebb közülük. Nagyon nehéz sorsa volt, úgy a családjában, mint a lágerben. A bensőjének mélyébe fojtott harag verbális agresszióként fröccsent a külvilágra, amikor a híradót nézte. Egyszer mutattak a „Hírek”-ben egy valamikori majdan-aktivistát, aki panaszkodott az új rendszerre:

– Miért álltunk ki? Bennünket megvettek, egyszerűen kihasználtak! Hiszen, mi a szabadságért harcoltunk, azért, hogy mindenkinek jobb legyen! Aztán hatalomba kerültek ezek, és most ugyanazt csinálják, mint Janukovics.

A képernyőre meredve Szanya szinte sátánként viselkedik:

– Buzeráns!!! Hogy döglenél meg!!! Nézz csak rá Matisz! Szabadság kéne a buzeránsnak! Te koton! Téged felhasználtak, és eldobtak! Így is kellett veled bánni te buzeráns! – köpködve ordít a televízióra.

Csak jelenjen meg egy néger a képernyőn: „Feketes..gü söpredék” nyálát szétköpve kommentálja.

A Kosztroma gúnynevű – meglett férfi, 35 éves. Nagy „szakembere” az orosz fegyvereknek. Bebizonyította, hogy a „kalas átviszi a vasúti sínt” és mindenki másnál jobban gyűlöli az „amcsikat”. Benne mindenféle ellentmondás nélkül megfért a rajongás a Harmadik Birodalomért, Putyinért és II. Miklósért.

„Vaddisznó” – orosz, aki eldöntötte, hogy a drogkérdést itt ugyanolyan egyszerűen lehetne „megoldani” mint Moszkvában. Általában semmire nem reflektált. Azt kiabálta, hogy amikor visszatér Moszkvába, „ ba….tni  fogja a haholokat”.

Tipli – igen érdekes figura. Egy volt „bon”[7] Gomelből (ráadásul sok közös ismerőssel), szvasztikákkal dúsan kivarrva (nem inkább kidekorálva, azaz tetoválva?). Három osztályt végzett. Kedvenc érve ez volt: „és miből gondolod, hogy a te újságaid nem hadoválnak?” Múltja ellenére gyűlölte az ukrán fegyveres erők „náci” zászlóaljait. Habzó szájjal bizonygatta nekem, hogy Ukrajnában fasizmus van. Kérdésemre: „Tudod, te egyáltalán, mi az a fasizmus?” őszintén válaszolta: „Nem, nem tudom. De ettől még Ukrajnában van!”

A helyzet az én zárkámban még viszonylag lájtos volt. Egy fallal odébb ült Vova – egy volt tiszt, kémkedésért elítélve. Szívből gyűlölte Lukasenkót, Oroszországot és Putyint. Két hónap múlva a zárkatársak rendszeres ukrajnai tematikájú „trollkodása” miatt (igaz, voltak más problémák is) séta után nem volt hajlandó a zárkában maradni. A „zárkamegbízott” kénytelen volt áttetetni másikba.

A zárkatársaim szociális helyzete, morális tulajdonságai és politikai „nézetei” alapján nem volt meglepő, hogy többen közülük csodálattal és szimpátiával beszéltek a DNK „felkelőiről”. Egyikük egyenesen azt mondta, örömmel csatlakozna az ott harcolókhoz. Néztem rájuk, és arra gondoltam, gyűjts össze pár százat ilyenekből a börtönökben, adj nekik pénzt és fegyvert, máris készen áll a „Dnk” és  az „LNK” néphadserege. És nincs, aki ellenáll nekik…

Meg kell jegyeznem, hogy megfigyelésem szerint nem csak a szigorított, hanem a egyszerű foglyok többsége között is körülbelül hasonló hangulat volt tapasztalható. Néhány „disszidens” a külföldiek (ukránok, grúzok) közül került ki, illetve azok közül az elítéltek közül, akik olvasnak független sajtót. Ilyen 1-2 akad a százfős csapatból, beágyazva a 100 fős egységekben minden oldalról agresszív pufajkások közé.

Lehet-e ezekkel az emberekkel erő helyett információs módszerekkel harcolni? Meg lehetne őket végül is győzni, áttörve a legvadabb hazugságokból a fejükben képződött szado-mazohista kása vasbeton falát? Átalakítva őket az egész világra dühös autoriter emberekből, – akik az életben minden másnál jobban gyűlölik a szabadságot – a társadalom normális tagjaivá? Nekem nincs válaszom erre a kérdésre.

Nyikolaj Gyedok/2016. április

Az eredeti poszt belarusz nyelven íródott.

Belaruszból oroszra fordította Tatjana Kulbakina

 

https://avtonom.org/author_columns/post-pravda-v-krytoy

 

[1]  Az „Avtonom”: a legnagyobb példányszámú belarusz nyelvű anarchista folyóirat Belarusz területén (1995-ben alapították Krasznodárban, 2005-óta Moszkvában jelenik meg.

[2]  Hahol: olyasféle csúfnév az ukránokra, mint pl. másokra a  „szőröstalpú”.

[3] DNK: Donyecki Népköztársaság.

[4]  „Oroszország egy hóttpufajkás”  méma „tuskó” orosz csúfolására.

[5] 1991-ben alapított, szövetségi tévécsatorna. 2011-óta nemcsak kormánypárti, hanem programszerűen az „alternatív igazságok”, „alternatív történelem és tudományok” valamint a nyílt és folyamatos hisztériakeltés, háborús uszítás, az alantas ösztönök felpiszkálása, valamint legarcátlanabb, tudatos félrevezetés és népbutítás elkötelezettje. 82%-ban a „Nemzeti Media Csoport”, a „közszolgálati” egyes és ötös csatornát és az Izvesztyija című napilapot is birtokló cég tulajdona. 2015-ben az Orosz Szövetségi Oktatási és Tudományos Minisztérium – teljesen megérdemelten – a legáltudományosabb programnak járó antidíjat ítélte a REN TV-nek. A felsorolt témákról naponta sugároznak „szakértőkkel” folytatott beszélgetéseket, dokumentumfilmeknek álcázott összeállításokat. A csatorna az Orosz Föderáció teljes területén kívül fogható Azerbajdzsánban, Örményországban, Grúziában, Moldovában, Kazahsztánban, Kirgiziában. A REN TV leányvállalatai működnek és sugároznak Belaruszban, Észtországban, Lettországban, Litvániában, Moldovában és Kirgiziában. A csatornának van egy nemzetközi programja is. oldala: ren.tv

[6] NLP: Neuro-lingvisztikus programozás

[7] Bon: neonáci fiatal

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s