111. – 2018. január 9.

 

hétfő /2017.12.25./

Alekszej Navalnij nem vehet részt az 2018-as elnökválasztáson. A Központi Választási Bizottság nem regisztrálta indulóként, azzal indokolva döntését, hogy a jelöltnek büntetett az előélete. Navalnij az Alkotmánybírósághoz kíván fordulni. Navalnij az elnökválasztás bojkottjára hívta fel követőit, amennyiben nem regisztrálják. Kszenyija Szobcsak felajánlotta Alekszej Navalnijnak, hogy legyen elnökválasztási megbízottja. Navalnij reakciója nem ismeretes.

https://echo.msk.ru/news/2117504-echo.html

 

A Visa-t és a  Mastercard-ot kizárták a Fintech-ből. Ez két héttel azután történt, hogy a nemzetközi fizetési rendszerek beléptek ebbe az egyesülésbe. A Fintech egy éve jött létre a pénzügyi technológiák fejlesztése céljából az Orosz Központi Bank résztvételével. […]A Vedomosztyi hirportálnak a Fintech-hez közelállók elmondták, hogy a kizárást nem indokolták meg, s hogy annak biztonsági okai vannak. Az egyesülés nagy állami projekteken dolgozik, az érintett cégek pedig külföldiek. […]

http://www.ntv.ru/novosti/1965427/

 

Az orosz pénzügyminisztérium nem siet új eurókötvények kibocsátásával azon orosz üzletemberek számára, akik haza kivánják juttatni pénzeszközeiket. Anton Sziluanov /Антон Силуанов/ miniszter elmondta, hogy ezen befektetők névtelenségét az orosz bankok garantálják. Amerikai bankok nem vesznek részt ezekben a műveletekben. Korábban a Pénzügyminisztérium elismerte, hogy a dollárfizetések az orosz eurokötvények esetében kockázatosak, mert blokkolhatják azokat a szankciók miatt.

https://echo.msk.ru/news/2117880-echo.html

 

Az orosz Sberbank vezetője, German Gref /Герман Греф/ arra figyelmeztette az USA-t, hogy nehogy további, még szigorúbb szankciókat vezessen be Oroszországgal szermben. Gref ilyen intézkedések közé sorolta az orosz bankok lehetséges lekapcsolását a nemzetközi SWIFT bankközi elszámolási rendszerről. Kijelentette, hogy amennyiben Washington újabb, széleskörű szankciókat vezet be Oroszországgal szemben, az olyan szembenálláshoz vezethet, ami mellett a hidegháború gyerekjátéknak fog tűnni. […] Oroszország lekapcsolása a SWIFT –ről ténylegesen az egyik legszigorúbb szankció az összes lehetséges közül. Erre példa Irán esete. Azután, hogy 2012-ben lekapcsolták Iránt a SWIFT globális bankközi elszámolási rendszerről, valamint bevezették az iráni olaj és gáz importjának tilalmát az EU-ba és az USA-ba, az iráni gazdaság mélyrepülésbe kezdett. Szakértői értékelések szerint ezek a szankciók egy év leforgása alatt Irán GDP-jének 6,6%-os csökkenéséhez vezettek.

Az iráni bankrendszer elleni szankciók a külkereskedelem kb. 30%-kos visszaesését okozták. Az infláció 2012. márciusától 2013. márciusáig meghaladta a 30%-ot, ami az ország történelmének legmagasabb mutatója. Mindemellett az élelmiszerárak több, mint 60%-kal nőttek. Nyugaton többször kijelentették, hogy Oroszországnak a SWIFT-ről való lekapcsolása csak végső esetben történhet meg, mivel ebben az esetben igen nagy veszteségek érhetik az Orosz Föderáció területén működő nemzetközi cégeket is. Bár a SWIFT képviselői kijelentették, hogy nem kapcsolják le Oroszországot a rendszerről, az amerikai és EU fennhatóság alatt működő szoftverfejlesztó cégek, amelyek működtetik a rendszert, beszüntethetik együttműködésüket Oroszországgal. Mindez megtörtént ez év augusztusában, amikor a brit Finastra cég, amelyik a SWIFT számára szoftvert fejleszt, felmondta együttműködését több bankkal, amelyek a Krím félsziget területén is működtek.

https://www.gazeta.ru/business/2017/12/25/11529050.shtml

 

Az USA volt alelnöke Joe Biden megjelentette emlékiratait, amelyben megírta saját verzióját az „euromajdanról”, és ismertette utolsó beszélgetését Ukrajna volt elnökével, Viktor Janukoviccsal. Elmondása szerint Janukovics a vele való beszélgetés után mondott le az elnökségről és hagyta el az országot. “Néhány hónapon keresztül figyelmeztettem őt arra, hogy fogja vissza magát az ukrán polgárok viszonylatában. Azon az éjjelen három hónapos tüntetéssorozat után közöltem vele, hogy mindennek vége: hívja vissza az embereit, és távozzon” – írja Biden. Janukovics – mondja Biden – másnap távozott, a kormány irányítását időlegesen Arszenyij Jacenyuk fiatal hazafi vette át “.[…]

RIA Novosti

https://ria.ru/world/20171225/1511693801.html

 

kedd /2017.12.26./

Az EU közleményt adott ki, melyben kritizálja az orosz vezetést azért, mert nem engedik indulni Alekszej Navalnij ellenzéki vezetőt az elnökválasztásokon. „Az orosz Központi Választási Bizottság döntése arról, hogy Navalnij nem vehet részt 2018-ban a nemzeti elnökválasztáson állítólagos büntettett előélete miatt, komoly kétségeket ébreszt az oroszországi politikai prulalizmust és a következő évi választás demokratikus perspektíváit illetően” — hangzik el az európai külügy közleményében. Az EU rámutat arra, hogy Navalnijt, akit sikkasztásért ítéltek el, az Európai Emberi Jogi Bíróság ítélete szerint megfosztották a becsületes eljáráshoz való jogától.

https://echo.msk.ru/news/2117954-echo.html

 

Az orosz Központi Választási Bizottság jelöltként regisztrálta Kszenyija Szobcsak tévériportert az elnökválasztásokon. Engedélyezte, hogy választási számlát nyisson és megkezdhesse aláírások gyűjtését valamint elnöki kampányát. Szobcsakot a „Polgári Kezdeményezés” párt kongresszusa választotta jelöltnek. Miután nem parlamenti párt jelöltje, a választási regisztrációhoz 100 ezer támogató aláírást szükséges összegyűjtenie.

https://echo.msk.ru/news/2117958-echo.html

 

szerda/2017.12.27./

Az Orosz Labdarúgó Szövetség adatokat kapott orosz futbalisták 19 dopping mintájával kapcsolatosan, melyeket 2012-től 2013-ig gyűjtöttek, és most újból megvizsgálnak. Az OLSZ-ben ezzel a kérdéssel speciális bizottság fog foglalkozni Alekszandr Alajev /Александр Алаев/ vezetésével. Azokról a WADA részére nemrég átadott anyagokról van szó, melyek a moszkvai doppingellenes laboratóriumból származnak. Maguk a minták nem bizonyítják a doppingellenes szabályok megsértését, viszont újbóli ellenőrzésre szorulnak. Már ismeretes, kiktől származnak a minták, melyekről eljutott az információ [azokba] a klubokba, amelyek színeiben akkoriban az adott játékosok játszottak. A FIFA kijelentette, hogy nem vitatja a minták tisztaságát, ugyanakkor a brit Daily Mail még júniusban arról írt, hogy 34 orosz futbalistát gyanúsítanak, ráadásul köztük van az egész válogatott keret, mely részt vett a braziliai világbajnokságon. A moszkvai doppingellenes laboratórium mintáinak újraellenőrzése 2018 közepe tájékánál előbb nem kezdődik meg.

https://echo.msk.ru/news/2118764-echo.html

 

A ROSZKOZMOSZ egyesülés egy sor vállalatvezető megbüntetését ígérte a Vosztocsnij űrrepülőtérről indított sikertelen rakétafellövés miatt. Az állami egyesülés véleménye szerint nem vettek figyelembe bizonyos tényezőket, amelyek miatt a „Szojuz” rakétahordozó nem volt képes pályára állítani 19 műholdat. Fegyelmit kap a Roszkozmosz két vezetője valamint a leányvállalatok vezérigazgatói és vezetői. […]Dmitrij Rogozin miniszterelnök-helyettes megerősítette, hogy a „Szojuz” hordozórakétát a „Vosztocsnij” űrrepülőtérről úgy lőtték fel, hogy abba a „Bajkonúr” űrközpont földrajzi adatait programozták be.

https://echo.msk.ru/news/2118762-echo.html

 

Egy jekatyerinburgi hacker, Konsztantyin Kozlovszkij /Константин Козловский/ azt állítja, hogy részt vett a Wanna Cry computervírus létrehozásában, s azt titkosszolgálati megbízásra tette. Kozlovszkij jelenleg letartóztatásban van adatlopás vádjával, melyet a Lurk hackercsoport követett el. Amint Kozlovszkij mondta a „Dozsgy” TV csatornának, magát a vírust és a fertőzés módját, melyet alkalmaztak, az egyik orosz cégen próbálták ki. Azt állítja még, hogy az FSzB információs biztonságért felelős munkatársa, Dmitrij Dokucsajev /Дмитрий Докучаев/ adta neki a megbízást a komputeres [számítógépes] betörésekre. Maga Dokucsajev – aki jelenleg szintén letartóztatásban van hazaárulás vádjával -, ügyvédje útján közölte, hogy nem ismeri Kozlovszkijt.

https://echo.msk.ru/news/2118722-echo.html

 

Pétervár egyik üzletközpontjában házi készítésű robbanószerkezetet hoztak működésbe, mely roncsoló elemekkel volt feltöltve. Négy embert szállítottak kórházba. […]A bomba, melyet egy önkiszolgáló élelmiszerüzlet csomagmegőrzőjében helyeztek el, előzetes adatok szerint 20 dkg trotilnak megfelelő robbanóanyagot tartalmazott.

https://echo.msk.ru/news/2118714-echo.html

 

A Moszkvai Doppingellenes Laboratórium volt vezetője, Grigorij Rodcsenkov /Григорий Родченков/ képviselője szeretné eléri ügyfele őrzésének megerősítését. Jim Walden ügyvéd interjújában elmondta a Yahoo hírszolgáltatásának, hogy védencének számítania kell arra, hogy orosz ügynökök kutathatnak utána. “Ha lehetőséget kapnak rá, likvidálják.” – mondta az ügyvéd. Emlékeztetünk rá, hogy Rodcsenkov vált a WADA fő informátorává az orosz doppingbotrányban.

https://echo.msk.ru/news/2118346-echo.html

 

Тörökország négy Sz-400 légvédelmi komplexumot vásárolt Oroszországtól 2,5 milliárd dollár értékben. Ezt a „Rosztech” cég vezetője, Szergej Csemezov /Сергей Чемезов/ a vállalat vezérigazgatója mondta el a Kommerszant lapnak. Mint mondotta, a szerződés értékének 55%-át orosz hitel fedezi. Az első szállítások 2020 márciusában indulnak.

https://echo.msk.ru/news/2118212-echo.html

 

csütörtök/2017.12.28./

Vlagyimir Putyin elnök parancsba adta az FSzB-nek, hogy likvidálja a helyszínen azokat a terroristákat, akik erőszakszervezetek munkatársainak életét veszélyeztetik. […]Az elnök terrorista cselekedetnek nevezte a szent-pétervári élelmiszerboltban történt robbantást, és arra emlékeztetett, hogy korábban már sikerült megelőzni hasonló esetet. […]

https://echo.msk.ru/news/2119430-echo.html

 

A Szovjetúniónak felajánlották, hogy leírják külföldi tartozásait, ha lemond az atomfegyverről. Mint azt a „Financial Times” irja, az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank elnöke, Jacques Attali ’91-ben a brit miniszterelnökkel, John Major–rel osztotta meg ezirányú elgondolásait. Nagy-Britannia Nemzeti Archívumában, titkosítás alól feloldott dokumentumokban lehet erről olvasni. A brit miniszterelnök válaszát – ha volt ilyen – az archívum nem publikálta. Oroszország külföldi adóssága akkoriban 60 milliárd dollárt tett ki.

https://echo.msk.ru/news/2120096-echo.html

 

A brit vezetés szankciókat vezet be a Facebook és a Twitter ellen, amennyiben nem szolgáltatnak adatokat Oroszország beavatkozásáról a Brexit-be. Az Egyesült Királyságban feltételezik, hogy Moszkva beavatkozhatott a referendumba az interneten keresztül. […] A Facebook és a Twitter három héten belül köteles adatokat szolgáltatni. Ellenkező esetben a The Guardian szerint szankciók elé néznek, például reklámkorlátozásokat vezethetnek be náluk. A Kremlt az EU-ból való kilépésről szóló szavazásba való beavatkozáson kívül megvádolták az USA elnökválasztásába és a Katalónia függetlensége melletti referendumba való beavatkozással is.

https://echo.msk.ru/news/2120012-echo.html

 

Kurt Volker az USA külügyminisztériumának speciális képviselője az Ukrajnát érintő kérdésekben az Echo Moszkvi  orosz rádióállomásnak adott interjujában elmondta, hogy a Donbaszban az utóbbi hónapokban újra elkeseredett harcok dulnak. „Ez az év  rendkívül kegyetlen volt, ami a konfliktust illeti – tüzérségi harcokkal, mesterlövészekkel stb. Azt hiszem, hogy mindez idő alatt Oroszország azt remélte, hogy nyomást képes gyakorolni Kijevre, elérendő, hogy kormányváltás legyen, melynek következtében egy Oroszországgal barátibb, feléjük húzó, orosz értelmezés szerint normálisabb kormány alakul, mint amilyen korábban volt. Valójában azonban az orosz intervenció ellenkező eredménnyel járt: még nacionalistább, Oroszországgal kapcsolatosan a korábbiaknál még szkeptikusabb, még nyugatorientáltabb kormány létrejöttét váltotta ki. Ez szerintem az orosz cselekedetek nem szándékos következménye volt. Remélem, hogy pontosan ez lesz a konfliktus megoldásának alapja.” Volker megjegyezte, hogy az orosz csapatok rendkívül közel kerültek egy gyárhoz, ahol klórt tartalmazó ciszternák vannak. Ha azokat eltalálják, az a helyi lakosság számára igen komoly következményekkel fog járni – tette hozzá a diplomata.

https://echo.msk.ru/news/2120032-echo.html

 

péntek/2017.12.29./

Putyin törvényt írt alá az orosz állampolgárok adóamnesztiájáról, mely olyan szabályokat tartalmaz, amelyek felmentik a polgárokat a földadó alól 600 m2-ig, valamint eltörli vagyonadó tartozásaikat. Ezt tükrözi az a dokumentum, amely egy jogi információs honlapon jelent meg. December 26-án a Föderáció Tanácsa (az orosz parlament felső háza. a ford.) jóváhagyta azt a törvényt, amelynek megfelelően a természetes személyek 2015. január 1-én fennálló vagyonadó tartozásait elengedik. Ez a törvény Putyin kezdeményezéseinek megvalósítása a 600 m2-ig terjedő telkek földadója és a vagyonadó elengedése tárgyában.

https://russian.rt.com/business/news/465899-putin-zakon-nalogi

 

Bizonyos adatok szerint az ENSZ szankcióit megkerülve orosz hajók olajat szállítottak Észak-Koreának. Erről a Reuters ír, európai biztonsági szolgálatra hivatkozva. Októberi és novemberi szállításokról van szó. A hírügynökség informátorai szerint a szállítások tényét tengeri felderítési adatok és a Csendes óceánon orosz hajókról készült műholdfelvételek  bizonyítják.

https://echo.msk.ru/news/2120270-echo.html

 

Alekszej Venegyiktovnak az Echo Moszkvi rádióállomás főszerkesztőjének blogjából

Korábban is az volt, s most is az a véleményem, hogy Alekszej Navalnij (elnökjelöltkénti. a ford.) regisztrációjának megtagadása jogilag megkérdőjelezhető és politikailag rövidlátó cselekedet. A 2013-as moszkvai polgármester-választások megmutatták, hogy Alekszej Anatoljevics /Navalnij. a ford./ a választók jelentős részének támogatását élvezi.

Az Európai Emberi Jogi Bíróság, majd az orosz Legfelsőbb Bíróság döntései megmutatták, hogy a vele szembeni büntetőeljárások és ítéletek a büntetőtörvénykönyv és eljárásjog számos megsértésével folytak és születtek, politikai indíttatásúak, ezért meg kell semmisíteni azokat.

Bármely elfogulatlan megfigyelő – akkkor is,  ha nem híve Alekszej Navalnijnak – világosan látja a politikai motivációt abban, hogy nem engedik őt indulni az elnökválasztáson.

Ez a döntés helytelen és toxikus.

A nagy Talleyrand-ot idézve: „Ez több, mint bűn. Ez hiba.”

 

https://echo.msk.ru/blog/aav/2117342-echo/

 

 

Részletek a Konsztantyin Remcsukovval, a Nyezaviszimaja Gazeta főszerkesztőjével, amerikanistával, ismert orosz közéleti szereplővel az Echo Moszkvi rádiócsatornán 2017. 12. 25-én készült riportból

 

„A vezetés úgy gondolja, hogy az ilyen, kompromisszumra képtelen nonkonformistákat, mint Navalnij nem szabad a poltika közelébe engedni, mert felforgatják az egész országot, amit az utódaik nem bocsájtanak meg nekik, mint ahogyan azt sem bocsátották meg, hogy egy olyan országra, mint a cári Oroszország, nem figyeltek annakidején eléggé, és hagyták tönkremenni.

Egy ilyen történelmi perspektívából nézve cselekedeteiket – „Mit szólnak az utódok? – ” láthattuk, hogy Putyin, meghallva a kijevi vezetés oroszellenes retorikáját, félt attól, hogy egy hét múlva már amerikai hajók jelennek meg Szevasztopolban, nem hosszabbítják meg a fekete–tengeri flotta bérleti szerződését, és azt a Krímet, amelyet legyőzve a törököket Katalin cárnő tett az Orosz Birodalom részévé, elveszítjük [pont] egy ilyen macsó idejében, mint Putyin. Félt, hogy kiszorítanak bennünket Novorosszijszk felé, ahol a bázisok nincsennek még készen. Még a Földközi tengerre sem tudsz kijutni ebből a szerencsétlen pocsolyából. Ez a felfogás oda vezetett, hogy Putyin váratlanul egy interjúban azt közölte, hogy az atomütőerőt harckészültségbe helyeztette. Nagy benyomást tett rám, amikor én ezt meghallottam. Láttuk ezeket a „zöld emberkéket”, volt, aki viccelt velük, nevetgélt rajtuk. És mindez idő alatt az atomcsapásmérő erők harckészültségben voltak! Vagyis Putyin feltételezte, hogy a Nyugat,… persze ha nem Obama, hanem egy annál határozottasbb valaki lett volna helyette, ránk kérdez, hogy „ Mi a fenét csinálsz?” S a kezünkre akart volna csapni, akkor mi készek lettünk volna harcolni.”[…]

„Én Navalnijt engedném indulni, mert nincs annál nagyobb hosszútávú nyereség, mint amikor becsületes vitában győzöl, amikor megmutatod, hogy megvannak egy ilyen vitához az érveid. Nem úgy, hogy feltesznek egy kérdést, amire válaszolsz, aztán nincs tovább, nincs folytatás…” […]

Ami Kszenyija Szobcsakot illeti, én sok éve már, hogy benne vagyok az újságírásban, és látom például az „Echo Moszkvi” rádiócsatotnát, amelyet hagynak működni, nem csukják be, nem tapossák el. Ennek az oka az, hogy Alkekszej Venegyiktov főszerkesztő nem kel ki éles szavakkal személyesen Putyin ellen. Ez konformizmusnak nevezhető? Igen, annak. Mert meg kell őriznie és védenie a szerkesztőségét és annak kivételes archívumát. Akinek nincs ilyen felelőssége, az szabadabban beszélhet. Ez az egyetlen olyan hely, mint valamikor a „Pravda” meg a „Szikra” voltak, amely helyet ad, találkozási pontja mindenkinek. Szobcsak mondandója gyökeres ellentéte annak, amiről Putyin beszél. Ugyanakkor sosem fogja azt kiabálni, hogy „Börtönbe Putyinnal!” „Leültetek mindenkit!” Mert személyes ismerősök, s mert nem tartja szükségesnek. Mert ha betartasz bizonyos szabályokat, akkor nem annyira kegyetlen ez a hatalom. Ha nem átkozódsz, hogy „Te aljas, vasba verünk!” vagy ahogyan Navalnij beszél a „szélhámos és tolvaj” hatalomról.

A kérdés az, hogy képes lesz–e Szobcsak akkumulálni azoknak legalább egy részét, akik hat évvel ezelőtt kimentek tüntetni a Bolotnajára meg a Szaharov sugárútra. Melléállnak-e az európai értékek hívei, akik Európa felé orientálódnak, a normalitás, a pluralizmus irányába. Akiknek fontos az alkotmány betűje és szelleme. Ha valamilyen csoda folytán hatalomra jutsz ott, ahol az emberek előtt ismeretlenek az értékeid, akkor legalábbis alkalmat kapsz arra, hogy megismertesd ezeket az értékeket velük.  […]

Szerintem az embereket fel kell világosítani, olyan csoportokat kell formálni, amelyek ragaszkodnak bizonyos értékekhez. Ez hosszútávú cél, amely végső soron – többek közt generációs viszonylatban – nyerő poziciót eredményez.

Mi az, amit Kszenyija jól csinál? Tudja, hogy a kommunista választók sosem fognak rá szavazni. Nem is törekszik erre. A kommunisták azt mondják, hogy ők a szegények oldalán állnak. Azok, akik nem szegények, nem érdeklik őket. Kszenyija nem mondja, hogy a szegényekért küzd, Ő az igazságosság oldalán áll. Kszenyijának nagy esélye van arra, hogy bemutassa az embereknek az értékeit, s elmagyarázza nekik bajaink okait. Mert nem létezik nálunk egyedi igazságosság. A bolsevik években ezt felváltotta a szociális igazságosság. Nagy a különbség a két fogalom között.

Az egyedi igazságosság az az, amikor az egyik ember magasan kvalifikált, a másik meg alacsonyan. Ugyanannyit dolgoznak, csak az egyik nagy értékű produktumot hoz létre, a másik kisebbet. Az egyik – mondjuk – 200 rubelt keres, a másik meg 50-et. Igazságos ez? Egyedileg igazságos. Ilyenkor azonban megjelenik egy balos, s azt mondja, hogy ez nem igazság. A szociális igazságosság alapján adókkal elveszünk a 200-ből 100-at, az 50-hez meg hozzáadunk 25-öt. Hogy 100/75 legyen az arány. A Szovjetúnió esete megmutatta, hogy ez így nem működik. De ma is be akarják helyettesíteni az egyedi igazságosságot a szociálissal.

Szobcsáknak esélye van arra, hogy helyére tegye az igazságosság fogalmát, és konszolidálja a fiatal korosztályt.

Sokan mondják, hogy Szobcsak a Kreml kreatúrája. Ő ezt tagadja. Én igyekszem hinni abban, amit az emberek nyilvánosan állítanak. Létezik ugyanis a szavahihetőség fogalma. A reputáció. Ha valótlant állít valaki, majd később kiderül a turpisság, akkor szégyenben marad, elveszíti szavahihetőségét. Szobcsak kijelentete, hogy önmaga kezdeményezte az indulását az elnökválasztáson. Ha valaki rábizonyítja, hogy ez nem igaz, az bizony személyes reputációs veszteségként lesz elkönyvelve. Nem gondolom, hogy vállalható effajta kockázat.

https://echo.msk.ru/programs/personalno/2116724-echo/

 

GORDONUA.COM[1]

Borovoj: Nem az a valódi veszély, hogy Ukrajna a Nyugat katonai és pénzügyi támogatása nélkül marad, hanem az, hogy az ország az Orosz Föderáció gonosz klónjává változik

Akárcsak Oroszországban, Ukrajnában is a korrupció vált az államirányítás egyik eszközévé, jelentette ki kommentárjában a „GORDON”-nak az oroszországi ellenzéki és politológus Konsztantyin Borovoj.

A NABU[2]  tevékenysége Ukrajna vezetésében pánikot kelt, mondta a „GORDON”-nak adott kommentárjában Borovoj.

„Ukrajnában a korrupció a hatalom alkotóelemévé vált. Ez erősen hasonlít arra, ami Oroszországban történik. A kialakult helyzetet valamiképpen megváltoztatni szándékozó kísérletek nem csupán aggodalmat keltenek a hatalom képviselőiben, hanem egyenesen pánikot váltanak ki. A NABU – egyfajta új hatalmi központ. Erős befolyása van, és konkurál az erőszakszervezeti struktúrákkal. Szemmel látható, ahogy a korrupciós hálózatok átszövik a hatalom teljes szerkezetét. Valami ehhez hasonló volt Grúziában is. A kialakult klánrendszer megtörése a reformok alapvető összetevője. Ott minden egy vadonatúj Belügyminisztérium létrehozásával kezdődött. A korrupció elleni harc mechanizmusa lehetővé tette magának a hatalmi struktúrának a megváltoztatását. A jelenlegi ukrajnai hatalom képviselői értik, hogy a NABU fenyegetést jelent mindnyájukra. Nem akarják a kialakult struktúra radikális megváltoztatását, melynek alapjául a korrupciós kapcsolatok szolgálnak” – jegyezte meg Borovoj.

Véleménye szerint Mihail Szaakasvili a „Ruh Novih Szil”[3]  vezetője igyekszik modernizálni a jelenlegi ukrajnai hatalmat, amely nem felel meg a társadalom elvárásainak.

„Mint az Orosz Föderációban, Ukrajnában is az államirányítás egyik eszközévé a korrupció vált. Az USA akár meg is tagadhatja a segítségnyújtást Ukrajnától, amiért az nyomást gyakorol a korrupcióellenes szervekre. Ez nagyon komoly veszély. Lényegében Ukrajnát választás elé állították: vagy elmozdul a demokrácia irányába, vagy lemásolja az oroszországi modellt. Csakhogy Kijevben a hatalom nem akar megváltozni. Elmondható, hogy a jelenlegi ukrajnai hatalom elöregedett, és nem felel meg a társadalom elvárásainak. A hatalomgyakorlás modernizálására jelenleg Szaakasvili tesz kísérleteket. A veszély nem az, hogy Ukrajna eleshet a Nyugat katonai és pénzügyi segítségétől, hanem az, hogy az ország az Orosz Föderáció rosszindulatú klónjává válik” – húzta alá Borovoj.

http://gordonua.com/news/politics/borovoy-opasnost-dazhe-ne-v-tom-chto-ukraina-mozhet-ostatsya-bez-voennoy-i-finansovoy-pomoshchi-zapada-strana-prevrashchaetsya-v-zlobnogo-klona-rf-221069.html

 

Bunin & Co. Telegramm canal

Ukrajna gazdasága

Georgij Csizsov /Георгий Чижов/ orosz politológus

A múlt év eredményei Ukrajnában ellentmondásosak, mint mindig. Egyrészről mérsékelt, de stabil gazdasági növekedés, a GDP nőtt 2,3%-kal, az export 18,5%-kal. Kétszeresére nőtt a minimálbér, 18,9%–kal a reálbér. Kilenc és fél millió nyugdíjas októbertől átlagosan 30%-kal magasabb nyugdíjat kap. Nemsokára indul az oktatási reform és az egyelőre nem népszerű, de szükséges egészségügyi reform – az alapvető törvényeket és rendeleteket már elfogadták.

Másrészt a lakosság körében igencsak alacsony a hitelessége az összes hatalmi szervnek. Nem magasabb a hitele a különféle ellenzéknek sem. A választók több, mint 50%-a vagy nem akar részt venni a választásokon, vagy nem tudja, kire szavazzon. A vezető politikai erők támogatottsága beleütközik a 10%-os plafonba, gyakorlatilag Ukrajna összes régiójában. Bár az elnökválasztás 2019 májusában, a parlamenti képviselőké meg ugyanazon év őszén kerül megtartásra, a választási kampány már gyakorlatilag elkezdődött. Az elnöki posztért való verseny vezetői továbbra is Pjotr Porosenko és Julia Tyimosenko, a politikai pártok választéka ugyanakkor rendkívül széles. Készül az újraindításra a volt miniszterelnök, Arszenyij Jacenyuk pártja, a „Népfront”, amelyik a legutóbbi választásokat ugyan megnyerte, de sikerült neki igen gyorsan majdnem nullára redukálnia a népszerűségét.

A „Népfront” gyakorlatilag megtagadta a várt egyesülést „Pjotr Porosenko blokkjával”, és az elmúlt három év során először tartott kongresszust, melyen váratlanul beszédet mondott a jelenlegi miniszterelnök, Vlagyimir Grojszman, аki Porosenko harcostársa. A kongresszuson elhangzott az is, hogy a párt saját elnökjelöltet indít. A párt célként tűzi ki az elnök hivatali idejének alkotmányos csökkentését, és harcolni fog az elnöki jogkörök megnyirbálásáért a kormány és a parlament javára.

Az ukrajnai politikai tél forrónak ígérkezik.

 

RTVI[4]

Német újságíró a NOB és Oroszország közötti egyezkedésről

  1. december 08.

Az RTVI tudósítója találkozott Hajo Seppelt német újságíróval – annak a filmnek az alkotójával, amely után az orosz sportolók a doppingbotrány középpontjába kerültek, és aminek eredményeként elveszítették a jogot arra, hogy induljanak a 2018. évi téli olimpián. Seppelt elmondta, hogy miért túlságosan enyhe megoldás az oroszországi válogatott részvételének megtiltása, és hogy a RUSADA[5] – ban végrehajtott személycserék nem változtatnak a helyzeten.

Ön éppen most tért vissza Lausanne-ból, ahol nemcsak egyszerűen elzárkózott az oroszországi állami tömegtájékoztatási eszközök képviselőivel való érintkezéstől, hanem emiatt a biztonsági szolgálat segítségét is kérte. Magyarázza meg kérem, miért?

Igen rossz tapasztalatom volt az oroszországi állami médiával való érintkezéssel kapcsolatban, amely számomra egyértelműen bebizonyította: színtiszta propagandával foglalkoznak. Nincs szükségük semmiféle igazságra. Szerintük az újságírásban a legfontosabb nem az igazság feltárása, hanem valamiféle „hazafiság”. Ahelyett, hogy a tényeket néznék, Oroszországban mantraként ismétlik minduntalan: „Önnek nincs bizonyítéka, ez abszurdum”.

Most, amikor az összegyűjtött bizonyítékokat már a Nemzetközi Olimpiai Bizottság is elismeri, Oroszország a falhoz lett szorítva, szembekerült az egész világgal. Elkeserítő kép, szomorú látni, hogy ez a hatalmas ország óriási tradíciókkal, hihetetlen sportkultúrával önmagát sodorta a perifériára, folyton előnyben részesítve az ártatlan áldozat szerepének eljátszását a problémákkal való szembenézés helyett. Ezzel foglalkozik az állami média is, manipulálva mindent, amit csak tud. Csak ők ismerik – mondják – a végső igazságot, mi pedig szerintük egyszerűen képtelenek vagyunk ellenőrizni a tényeket. Akkor viszont engedjék meg nekem, hogy megkérdezzem: miért lett a NOB döntése pontosan olyan, amilyen lett?

Szeretném még aláhúzni: egyáltalán nem vagyunk oroszgyűlölők, nekem semmi bajom Oroszországgal. Egyszerűen csak újságírók vagyunk. Bárhol is történjen ilyen botrány: Jamaikában, Kenyában, Kínában vagy akár Németországban – a földrajznak nincs semmilyen szerepe! Nekem csak az számit, hogy teljesüljenek a szakma, és mindenek előtt saját újságírói munkásságom követelményei.

Oroszországban a NOB döntését rendkívül fájdalmasan fogadták. Ön Twitter üzenetében elégedetlenségét fejezte ki ezzel a döntéssel kapcsolatban. Ön szerint az ítélet túl enyhe lett volna?

Az „elégedetlenség” azt jelentette volna, mintha nekem jogom lenne eldönteni, jó ez a döntés, vagy rossz. Nem az én feladatom ez – én újságíró vagyok. A NOB döntésében – úgy fogalmaznék – nincs logika, és elfogadásának motívumai jól láthatóak. Úgy vélem, egy mocskos játékkal van dolgunk, amely kezdettől fogva dramaturgiailag ki volt dolgozva, meg volt rendezve, most pedig a társadalom elé tárják, mintha a NOB december 5-én Schmid jelentését ellenőrizve szentesítette volna ezt a döntést.

Szerintem minden másképpen történt. Világos, hogy Oroszország időben bevetette sportfunkcionáriusait, szakpolitikusait, akiknek parancsba adták, hogy egyértelműen jelezzék: „Olimpiai bojkottot hirdetünk, ha csak semleges zászló alatt engedik szerepelni a sportolóinkat”.

Thomas Bach a NOB elnöke bármilyen áron szerette volna elkerülni a bojkottot, ezért – ahogy én érteni vélem – még a döntés bejelentése előtt történt egy egyezkedés. Ennek eredménye lett aztán a kompromisszum: Oroszország sportolói részt vesznek az olimpián, és nem sokkal annak befejezése előtt az Oroszországi Olimpiai Bizottságot visszahelyezik jogaiba. De hát ez teljes abszurdum! Vagyis, mi Koreában látni fogunk egy úgynevezett „Olimpikon-sportolók Oroszországból” csapatot. Nem lesznek zászlók, nem játsszák a himnuszt, de ami a többit illeti, minden megy úgy, ahogyan szokott. Miközben a csapat valószínűleg meglehetősen nagy lesz, [hiszen] a múltbeli doppingügyek miatt senkit nem fognak kizárni most sem.

A világ ezt ugyanúgy Oroszország válogatottjának fogja tekinteni, amelynek ráadásul megengedik, hogy felvonassa a lobogóját az ünnepségen, mintha mi se történt volna. Tehát eltiltás az olimpiai sporttól tíz hétre, és 15 millió $ pénzbírság – ez az összes  büntetés a sporttörténelem legnagyobb bűncselekményéért, a doppingolás rendszerének az állami vezetés által történt megszervezéséért.

Országok, amelyeknek megtiltották az Olimpiai játékokon való részvételt

Németország (1920, 1924, 1948) az első illetve a második világháborúban való részvételért;

Ausztria (1920) az első világháborúban való részvételért;

Magyarország (1920) az első világháborúban való részvételért;

Bulgária (1920) az első világháborúban való részvételért;

Törökország (1920) az első világháborúban való részvételért;

Japán (1948) a második világháborúban való részvételért;

Dél-Afrikai Köztársaság (1964-1988) a faji megkülönböztetés miatt;

Dél-Rodézia (1972) a faji megkülönböztetés miatt;

Afganisztán (2000) a nők jogainak megsértéséért;

Oroszország (2016, 2018) doppingvétségek miatt.

Ez az engedékenység Bach úr személyéhez kapcsolható?

Bach úr, mint tudjuk, szoros kapcsolatban áll a versenysporttal, és tudja, hogyan lehet a legjobban eladni az olimpiát mint terméket. Ő érti, hogy másmilyen döntés kolosszális politikai sérelmet okozott volna az Olimpiai játékoknak, és pénzügyi következményei is lettek volna. Ez ártott volna az “Olimpia” márkának, és sokéves feszültséget keltett volna az Oroszországhoz fűződő kapcsolatokban. […] De a dopping esetében szó nem lehet politikáról. Szerintem egyértelműen meg kellett volna fogalmazni a NOB álláspontját a kérdésben. A kemény fellépés nem csak Oroszország viszonylatában szükséges, hanem bármely más országgal szemben is, ha ugyanilyen bizonyított vádak merülnek fel velük szemben.

Előadtak nekünk egy színjátékot, tettetett szigort mutatva, azonban valójában semmiféle szigorról sincsen szó. Oroszország szerintem nagyon enyhe ítélettel megúszta. […] Hiszen maga Bach mondja: „Vonalat akarunk itt húzni”. Hát hogyan lehet vonalat húzni – mintegy lezárni az eddig történteket – ha a NOB vezetése még csak követelményeket sem állít az oroszok elé. Legalább hogy az elkövetkező években mit kötelesek tenni, hogy megváltozzon a doppingolásnak a kultúrája, ez a mentalitás. A NOB részéről egyetlen szó sem hangzik el, csak hogy: „Kérem, értsenek egyet az általunk kiszabott büntetéssel”.

Mit tud mondani Vitalij Mutko[6] nyilatkozatáról, amelyben az megerősíti, hogy a doppingellenőrzés Oroszországban sokkal átláthatóbb lett?

Mutko úr, és az átláthatóság – nevetséges. Nem ismerek más politikust, aki ennyire lelkiismeretlenül cselekedett volna. Mindez idő alatt Putyin végig meghagyta őt tisztségében. Szerettem volna megérteni, hogyan magyarázható meg az, hogy ez az ember, változatlanul ott ül a posztján tekintet nélkül az olyan ostoba cselekedeteire, mint például, amit legutóbb láttunk tőle a Labdarúgó VB sorsolásán Moszkvában.

Nem érzékelem különösebben, hogy Oroszország doppingellenes rendszere megjavult volna. Egyfelől bejelentik nekünk, hogy lecserélték az embereket a doppingellenes ügynökségben, másfelől – meghagyják a „RUSADA” felügyelő bizottságában Iszinbajeva asszonyt, azt a személyt, aki teljes mértékben diszkreditálta magát nyilvános szerepléseivel. Az ő esetében ugyanaz a helyzet: a hazafiság elhomályosít nála bármilyen tényt. Ezt én nem értem.

A legfontosabb az, hogy megoldatlanul marad a kulcsfontosságú probléma: Oroszország továbbra sem akarja elismerni, hogy a doppingról állami szinten döntöttek. Elnézést, a Sport Minisztérium Oroszországban talán nem része az államigazgatásnak?

Továbbá Oroszország, mint eddig is, nem egyezik bele, hogy átadja a moszkvai laboratórium dopping mintáit, azért, mert előbb az Állami Nyomozó Hivatal – melynek vezetője Szmirnov úr, a KGB volt munkatársa – be kell, hogy fejezze a nyomozást /ugyanezen indokkal nem szolgáltatják vissza a lengyeleknek máig a Szmolenszk mellet lezuhant Lech Kaczinski elnök gépének roncsait. – a ford./. Már megbocsássanak, de ha önök valóban segíteni szeretnének a dolgok tisztázásában, akkor már mielőbb adják át ezeket a vizeletmintákat

Ha a dopping az egész oroszországi sport rendszerproblémája, akkor hatással kell ennek lennie az Oroszországban 2018-ban megrendezendő labdarúgó világbajnokság lebonyolítására?

Ha józanul nézünk a dolgokra, akkor igen, fel kell tenni a kérdést: „Hogyan lehetséges, hogy a sportban ilymódon viselkedő állam rendezi a labdarúgó világbajnokságot? Egyáltalán normális az ilyesmi?” Ha válaszolni próbálunk erre, akkor Mutko úrnak, aki politikai felelősséget visel a doppingolás állami rendszeréért – amint az már a NOB dokumentumaiban is le van írva, – nem lehet felelős vezetője ennek a világbajnokságnak (időközben lemondatták. – a ford.). Politikai értelemben ez egyszerűen nem reális. Ennyit először.

Másodszor, ha kiderül, hogy az oroszországi labdarúgásban sok éven át tömegesen fordult elő dopping – aminek elég sok jele van -, megint csak fel kell tenni a kérdést: „Jogosult-e egy ilyen csapat résztvenni a világbajnokságon?”

Mindezekkel együtt, teljességgel irreális lenne feltételezni, hogy esetleg valami megváltozik Oroszország válogatottjának részvételével kapcsolatban, vagy esetleg megfosztják az országot a világbajnokság megrendezésének jogától. Ez a vonat már elment.

Ugyanakkor úgy gondolom, hogy az elkövetkező hónapokban komoly viták várnak bennünket a dopping és az orosz labdarúgás témakörében. Súlyosbítja ezeket, hogy Oroszország – feltételezem – újfent nem mutatja legkisebb jelét sem az együttműködési készségének.

A NOB döntés alapjául szolgáló vádak legnagyobb része Grigorij Rodcsenkov személyéhez kapcsolódik. Pontosabban, amint Mutko sportminiszter nyilatkozta, „az egész bizonyítás egyetlen ember következtetéseire épül, aki ennek a rendszernek a legkorruptabb figurájaként lett megnevezve”. Hogyan viszonyul ön az ilyen kritikához?

Akkor Mutko úr olvassa el legalább a vádakat és a McLaren bizottság következtéseit. Mutko úr talán nem olvasta ezeket? Esetleg nem akarja elolvasni? Talán nem elegendő hozzá az angol tudása? Akkor talán adja oda neki valaki a dokumentumokat eredetiben. Gondolom, ezt követően lekerülne a napirendről ez a kérdés.

Nem kellene Rodcsenkov[7] úrnak is vállalnia az elkövetett bűnök ráeső részéért a felelősséget?

Ismerem Rodcsenkov urat, mert sok éve foglakozom a dopping témájával. Egyértelműen rá nehezedik a vádak egy része, nem vitatom. Végső soron ő csak része volt a nagy állami rendszernek Oroszországban.

Három éve pontosan az ön nyomozása váltotta ki vizsgálatok egész hullámát az oroszországi sport körül. Feltételezte akkor, hogy mekkora mértékű dopping alkalmazásról lehet szó?

Kezdetben természetesen nem gondoltam, hogy ekkora mértékű lehet a dopping alkalmazása, és feltételezni sem mertem, hogy milyen reakciókat fog ez végül kiváltani. Amivel mi, újságírók szemben találtuk magunkat, valóban példátlan. A doppingolás ilyen rendszerszerű elfedése csak ahhoz hasonlítható, ami a hajdani NDK-ban volt. Ugyanakkor az NDK-beli doppingolás történetét mi már több mint húsz éve tisztáztuk.

Érthető, hogy politikai rendszerek a doppinghoz nyúlnak, hazugsághoz a versenysportban, hogy emeljék tekintélyüket, de hát az erkölcs – nem politikai nézetek kérdése. Becsület van Keleten, Nyugaton, Délen és Északon is, ez a dolog nem az emberektől függ. Meggyőződésem, hogy ha nálunk, Németországban a politikai feltételek ugyan ilyenek lennének, megtörténhetnének hasonló dolgok.

Az, hogy Oroszország ilyen helyzetbe hozta magát mostanra, kizárólag amiatt van, mert az utóbbi évek során csakis tagadták a szemmel látható tényeket. […] Értelmetlen nyilvánvaló dolgokat cáfolni: a Föld nem lapos, hanem gömbölyű. Ha Oroszországban ezt megértenék, akkor el lehetne kerülni a világ minden részéből érkező kritikus észrevételek özönét.

A mostani eredményt maguk az oroszországi sporthivatalnokok harcolták ki, az áldozatai pedig ennek a történetnek – a sportolók, akiket a saját funkcionáriusaik csaptak be és árultak el. Rajtuk csattant az ostor. Ebben is párhuzamot látok az NDK sportjával, ahol sokaknak egyszerűen nem volt más választásuk, mint hogy továbbra is részt vegyenek ebben a hazugságban.

Konsztantyin Holdencvajg – RTVI

https://rtvi.com/broadcast/7456

 

 

 

 

[1] Ukrán internetes portál

[2] Nemzeti Antikorrupciós Iroda

[3] Ruh Novih Szil: Új Erők Mozgalma – Mihail Szaakasvili februárban bejegyzett pártja

[4] Ruszlan Szokolov orosz ületember tulajdonában lévő  „Russian Television International” nevű TV társaság, melynek központja New Yorkban van, s az USA-n kívül Izraelben  és Németországban sugároz.

[5] Orosz doppingellenes ügynökség

[6] Oroszország miniszterelnök-helyettese, akit élethossziglan eltiltottak minden olimpiai rendezvénytől

[7] Rodcsenkov a RUSADA volt vezetője, aki miután két munkatársa is furcsa körülmények között váratlanul elhunyt, 2016 januárjában az USA-tól kért és kapott politikai menedéket.

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s