113. – 2018. február 11.

hétfő /2018.01.08./

A főügyészség közleménye szerint Oroszországban a csalás volt 2017-ben a legelterjedtebb bűncselekmény fajta. Januártól novemberig több, mint 200 ezer ilyen bűncselekmény történt. A legtöbb Szaratov megyében. A regisztrált bűncselekmények  száma az ország 28 régiójában növekedett, legnagyobb mértékben a Krímben, közli az RBK média holding.

https://echo.msk.ru/news/2125004-echo.htm

Dmitrij Rogozin/Дмитрий Рогозин/ miniszterelnök helyettes közölte, hogy operatív stábot állítottak fel a hadiipari vállalatok működésének ellenőrzésére az USA lehetséges új szankcióit kivédendő. A stáb a Hadiipari Bizottság kollégiuma mellett fog működni. Az operatív stáb rendeltetése az állami megrendelések teljesítésének biztosítása, közölte Twitter üzenetében  Dmitrij Rogozin. Mindazonáltal az új USA szankciókat, amelyek miatt a stábot megalakítják, Rogozin „törvényteleneknek” nevezte. Az új struktúrát a Hadiipari Bizottság elnökhelyettese, Oleg Bocskarjov /Олег Бочкарев / vezeti. Mint azt az Interfax hírügynökség írja, az USA elnöki adminisztrációja ez év januárjának végéig kap lehetőséget új szankciók bevezetésére azokkal szemben, akik abban a listában szereplő orosz vállalatokkal működnek együtt, amelyek felsorolását 2017 őszén publikálták. Ebben kb. 30 orosz cég és hivatal szerepel, köztük a „Rostech” Állami  Egyesülés és annak egy sor holdingja, mint például az „Almaz-Antej” konszern, valamint az FSZB  és a GRU /titkosszolgálatok. a ford./. Múlt év novemberének végén léptek életbe az USA szankciói Oroszország pénzügyi és energetikai ágazataival szemben.

https://echo.msk.ru/news/2125168-echo.html

kedd /2018.01.09./ 

Washington lesz az első város a földön, ahol hivatalosan megörökítik Borisz Nyemcov emlékét. Az orosz politikus  tiszteletére február 25-én átnevezik az orosz nagykövetség előtti teret. Ezt az Echo Moszkvi rádiócsatornával a Borisz Nyemcov Alapítvány vezetője, ifjabb Vlagyimir Kara-Murza  közölte. Elmondta, hogy ezt a döntést egyhangúan hozta meg Washington városi tanácsa. Kara-Murza megjegyezte, hogy Oroszországban a hatalom megtorpedóz a meggyilkolt politikus emlékének megőrzésére irányuló bármely szándékot.

https://echo.msk.ru/news/2126024-echo.html

Ismét lerombolták a Borisz Nyemcov meggyilkolásának helyszínén  létrehozott népi emlékművet. Ezt Mihail Kircer /Михаил Кирцер/, az egyik önkéntes közölte  az Echo Moszkvi rádiócsatornával. Kircer szerint az emlékmű szétverése a washingtoni városi tanács döntésével lehet kapcsolatban, mely szerint az orosz nagykövetség előtti teret Borisz Nyemcovról nevezték el.

https://echo.msk.ru/news/2127236-echo.html

A Kremlben nem tartották kizárnak, hogy szimmetrikus válasz születik arra, hogy Washingtonban megjelenik a Borisz Nyemcov tér. Az orosz nagykövetségnek új címe lesz. Dmitrij Peszkov, Putyin elnök sajtótitkára  azt válaszolta  az ezt érintő kérdésre, hogy utcák és terek átnevezésére a  városi önkormányzatnak van joga. Szavait a RIA Novosztyi hírügynökség idézi. Peszkov hozzátette, hogy Washingtonban a döntést olyankor hozták, amikor az orosz-amerikai kapcsolatok nincsenek a legjobb állapotban. [..] Mindeközben  az Orosz Liberális Demokrata Párt azt ajánlotta, hogy nevezzék el Moszkvában az amerikai nagykövetség előtti utcát „Északamerikai zsákutcá”-nak.

https://echo.msk.ru/news/2126486-echo.html

 

Alexej Venediktovnak az Echo Moszkvi orosz rádiócsatorna főszerkesztőjének Telegram csatornájából

Miért nem trollkodás a Nyemcov tér az orosz nagykövetség előtt Washingtonban? Megkérdeztem erről egy rádióműsorban ifj. Kara-Murzát /ujságíró, a Nyemcov alapítvány elnöke. a ford./

„Nem tudom, ki az, aki trollkodásnak fogja ezt fel. Szerintem a lehető legoroszbarátibb lépés egy orosz államférfi emlékére elnevezni az orosz nagykövetség előtti teret. Nincs sok hely Washingtonban, mely  honfitársainkról lenne elnevezve. Van egy Puskin szobor nem messze a George Washington Egyetemtől. Van Andrej Szaharov tér a nagyköveti rezidencia előtt. Ez a precedens 1984-ben jött létre. Abban az időben Andrej Dmitrijevics /Szaharov. a ford./ Gorkijba volt száműzve. Akkor az amerikai Kongresszus, hogy kifejezze szolidaritását a szovjet disszidensekkel, politikai elítéltekkel, azokkal szemben, akiket politikai okok miatt üldöztek, azt a döntést hozta, hogy az akkori orosz nagykövetség előtti utca egy részét, ahol most a nagyköveti rezidencia van, Andrej Szaharovról nevezzék el. Mindig ezt hozom fel példának. Jól el tudjuk képzelni, hogyan viszonyult a Politbüro, a szovjet Külügyminisztérium akkor ehhez a döntéshez. Hat év telt el ezután, amikor Moszkvában Andrej Szaharovról sugárutat neveztek el, és emléktáblákat helyeztek el a házakon, ahol Moszkvában és Nyizsnyij Novgorodban lakott (Szaharov száműzetésének városa visszakapta eredeti nevét. a ford.), a kilencvenes évek elején megjelent Szaharov mellszobra magának az orosz nagykövetségnek az épületében. A saját szememmel láttam, amikor ott jártam.  Oroszországban meglehetősen gyorsan változik minden. Nincs kétségem afelől, hogy eljön a nap, amikor Borisz Nyemcov emlékét hivatalosan megörökítik Moszkvában is, Nyizynyij Novgorodban is (Borisz Nyemcov városa. a ford.), Jaroszlavlban is /élete utolsó éveiben itt volt városi képviselő. a ford./ és Péterváron is, meg más orosz városokban. Semmi kétségem afelől, hogy eljön a nap, amikor a washingtoni orosz nagykövetség büszke lesz arra, hogy a Borisz Nyemcov téren található.”

szerda/2018.01.10./

Az utóbbi 3 évben több, mint 730, tipikusan Oroszországban népszerű család- és apai nevű ember vásárolt máltai állampolgárságot, közli a az orosz kormány hivatalos lapja. A Reuters tudomására jutott, hogy orosz milliárdosok nem akarnak adót fizetni Oroszországban. Több tucat olyan név olvasható a listán, melyek teljességgel egybeesnek orosz üzletemberek és rokonaik nevével […] A listán szereplő vagyonos oroszok és családtagjaik az „Állampolgárság befektetésekért” program keretében szereztek állampolgárságot, melyet 2013-ban fogadott el a máltai kormány. A program feltételeinek megfelelően a jelöltnek adakoznia kell, ingatlant és máltai kötvényeket kell vásárolnia. Az állampolgárság megszerzésének minimális ára 880 ezer euro plusz illetékek és díjak.

https://ria.ru/world/20180110/1512332873.html

csütörtök/2018.01.11./

Az orosz Nyomozó Főhatóság nem talált bizonyítékokat arra a verzióra, hogy

a  lengyel elnök, Lech Kaczyński repülőgépének fedélzetén  robbanás történt volna.

A bizottság, mely ismételt vizsgálatot folytatott a Szmolenszk melletti légi katasztrófa ügyében azt állítja, hogy a TU-154 tip. repülőgép szárnyában történt detonáció.

A robbanás volt ez egyik első verzió, amelyet az orosz nyomozók vizsgáltak, de nem találtak rá bizonyítékot. A Nyomozó Főhatóság emlékeztet arra, hogy a Nemzetközi Légügyi Bizottság szakemberei is erre az álláspontra jutottak. Ugyanakkor a lengyel fél, hivatkozva Frank Taylor  légi baleset szakértőre, azt állítja, hogy a TU-154 tip. repülőgép bal szárnyát, melyen Lech Kaczyński  lengyel elnök utazott, egyidejűleg néhány robbanás rongálta meg. Ezt állítólag a repülőgép ajtajának a földdel való ütközése mutatja, a fa pedig, melybe a landolás során beleütközött a gép, nem volt hatással a szárny elsődleges megrongálódására.

A 2011-ben befejeződött műszaki kivizsgálás a legénység cselekedeteit nevezte meg a katasztrófa okaként. A pilóták a repülőgéppel sűrű ködben szálltak le, s későn döntötték el, hogy újrastartolnak.  […]

A TU-154 tip. repülő 2010 április 10-én zuhant le. 96 utas  halt meg, köztük Lech Kaczyński Lengyelország elnöke. A Szmolenszk melletti katasztrófa okainak kivizsgálását a 2015-ben hatalomra került Jaroslav Kaczyński pártja kezdeményezte.

https://echo.msk.ru/news/2127106-echo.html

péntek/2018.01.12./

Egyes adatok szerint bizonyos orosz üzletemberek az amerikai Külügyminisztérium és Pénzügyminisztérium volt munkatársaihoz kezdtek fordulni, hogy segítsenek nekik elkerülni a az új amerikai szankciókat. Ezt a Blumberg hírügynökség forrásai közölték.  Korábban a Kommerszant orosz lap közölte, hogy az új szankciós listára 300 ember kerülhet fel – vállalkozók és családtagjaik. Olyan emberekről van szó mindenek előtt, akik közel állnak Vlagyimir Putyinhoz. Az USA Pénzügyminisztériuma január 29-én terjeszti elő a Kongresszusnak a listát […].

hétfő /2018.01.15./

Oroszország szankciókat vezethet be azokkal szemben, akik sportolói olimpiai résztvételét akadályozzák. Már dolgoznak az ügyön. Az „Izvesztyija” lap közli az orosz szenátus állami szuverenitás megőrzési és belügyekbe való beavatkozás elleni védelmi bizottsága elnökére hiatkozva, hogy a lista kb. tíz nevet tartalmazhat, s nem mind az Antidopping Világügynökséghez tartoznak.  Most vizsgálják, kik voltak pontosan azok, akik  elérték, hogy  orosz sportolók ne utazhassanak Phjongcshangba. Szintén vizsgálják, hogy nem vett-e részt az orosz sport elleni támadásokban az FBI és Robert Miller, az USA különleges ügyésze. Klimov biztos abban, hogy sikerül fényt deríteni azokra, akik részt vettek ebben, erre azonban csak az olimpia befejezése után fog sor kerülni.  A szenátor elmondása szerint a fő az, hogy lehetővé tegyük az orosz sportolók fellépését az olimpián. Az olimpiai játékok február 9-25 között kerülnek megrendezésre.

https://echo.msk.ru/news/2129498-echo.html

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter arra hívta fel a figyelmet, hogy a privát katonai cégek  tevékenységét szabályozni szükséges. Nincsenek törvényileg védve azon orosz állampolgárok érdekei, akik katonai magáncégek alkalmazásában állnak. A diplomata emlékeztetett arra, hogy ilyen szervezetek aktív tevékenységet fejtenek ki például a Közel-Keleten. A Reuter adatai szerint a múlt évben Szíriában több, mint 130 orosz állampolgár vesztette életét, akik katonai magáncégek harcosai voltak. Mivel az arab köztársaságban hivatalosan csak az orosz  Honvédelmi Minisztérium van jelen, az ezt az információt nem kommentálja. Ugyanakkor az interneten gyakran jelennek meg hírek arról, hogy ez vagy az a zsoldos elhunyt Szíriában.  A sajtóban leginkább a CSVK Wagner /„Частная Военная Компания Вагнер” /említik, amelyet Dmitrij Utkin / Дмитрий Уткин / tartalékos alezredes vezet, aki korábban a katonai felderítés kommandós egységeiben szolgált. […]

Amint azt a „Novaja Gazeta” megállapítja, Vlagyimir Putyin 2012-ben még támogatta katonai magáncégek alapítását, ugyanakkor két évvel később az Állami Dumában benyujtott törvénytervezettel kapcsolatban a profilintézmények véleménye negatív volt, s azóta semmiféle kezdeményezés sem történt ennek kapcsán a parlament alsó házában.

Az orosz törvényekben az áll, hogy a zsoldos tevékenységet a törvény bünteti.

https://echo.msk.ru/news/2129598-echo.html

kedd /2018.01.16./ 

A „Levada -Centrum” közvéleménykutató intézet külföldi ügynökként való bejegyzésének célja az, hogy az az elnökválasztási kampány  folyamán ne tudjon lakossági felméréseket végezni.  Ezen véleményét a centrum igazatója, Lev Gudkov közölte az Echo Moszkvi rádiócsatornával. „Nagy összegű büntetésekkel, böntetőjogi szankciókkal, a szervezet betiltásával való fenyegetés miatt kénytelenek vagyunk beszüntetni adataink közlését.  Vagyis a Kreml és a közönség csakis Kreml-barát intézetek információihoz fog jutni, alternatív adatok nélkül. Ez az értelme kiszorításunknak a nyilvános információs térből. Ezért vettek fel bennünket a külföldi ügynökök listájára”- mondta.

Lev Gudkov megjegyezte, hogy nem ez az első akciója a hatalomnak a „Levada-Centrum ellen”. „15 évvel ezelőtt az elnöki adminisztráció kezdeményezte az intézményünk elfoglalását, amikor kirúgták Jurij Levadát, mert nem tetszettek az adataink. Ezután kirúgták az összes dolgozót. 5 évvel ezelőtt, amikor először kimutattuk, hogy Putyin népszerűsége esik, egyik kellemetlen esemény követte a másikat: ügyészi, adóhivatali, igazságügyi minisztériumi, belügyi ellenőrzés, stb. 2016 tavaszán, amikor kimutattuk az „Egységes Oroszország Párt”/az állampárt. a ford./ népszerűségének esését, elindították a civil szervezetekről szóló törvény megváltoztatását. Kitalált indokkal azzal vádoltak meg bennünket, hogy külföldről finanszíroznak bennünket, s hogy politikai tevékenységet folytatunk, annak ellenére, hogy vizsgálataink tisztán marketing jellegűek, s nem politikaiak” – meséli.

Lev Gudkov mindemellett aláhúzta, hogy a „Levada Centrum” folytatja a választások előtti, tudományos célú közvéleménykutatást, de azok eredményeit nem hozza nyilvánosságra.

A  „Levada Centrum”  orosz, nem állami közvéleménykutató intézet 2016-ban kapta meg a „külföldi ügynök” címet . Az Orosz Föderáció civil szervezeti törvényének megfelelően a szervezet nem közölheti kutatásai eredményeit választási kampányok idején.

https://echo.msk.ru/news/2130138-echo.html

szerda /2018.01.17./

A kormány tervezi, hogy egy millió rubelt ad annak, aki a Távol-Keletre (Oroszország távol-keleti részébe. a ford.) költözik. Jelenleg annak, aki egy konkrét ottani munkaadóhoz kerül alkalmazásba, mindössze 225 ezer rubel jár  — mondta el az „Interfaxnak” a Keletfejlesztési Minisztérium vezetőhelyettese, Szergej Kacsajev /Сергей Качаев/. Azt állítja, hogy az összeg egy millió rubelre emeléséhez már hozzájárult a Munkaügyi Minisztérium. Korábban hasonló kezdeményezéssel élt Habarovszk megye kormányzója, Vjacseszlav Sport /Вячеслав Шпорт/. Föderális hivatalnokoktól kapott információ szerint a lakosság jelenleg elköltözik a Távol-Keletről. A lakosság számának emelkedését 2021-re várják.

https://echo.msk.ru/news/2130924-echo.html

A mexikói Interjet légitársaság 22 db „Szuhoj Superjet-100” gépéből négyet szétbontott, hogy az azokból nyert alkatrészeket a többi gép javításához használja fel. A szakemberek ezt a flotta „kannibalizációjának” nevezik. Mint a Bloomberg, valamint a Flight Global internetes kiadvány irja, az „Interjet” azért folyamodott ehhez a lépéshez, mert problémát jelent számára a tartalék alkatrészek beszerzése Oroszországból. Ez a légitársaság rendelkezik a második legnépesebb Superjet flottával. Az első helyen az Aeroflot áll összesen 35 ilyen típusú géppel. A tartalék alkatrészek hiányát és a hosszú szállítási határidőt az orosz légitársaságok, valamint az Egyesült Repülőgépgyártó Vállalathoz  közelálló emberek is – ahol a  Superjet repülőgép készül -, a legfőbb problémaként említik.

https://echo.msk.ru/news/2130910-echo.html

Csecsenföldön nyoma veszett annak a nőnek, aki eltűnt házastársát majd’ egy éve kereste. Amina Avturhanovát egy héttel ezelőtt vehették őrizetbe  a köztársaság erőszakszervezeteinek emberei — mondta el Pjotr Zaikin /Петр Заикин/ ügyvéd. Férjének, s vele együtt még 26 embernek egy éve veszett nyoma. A „Novaja Gazeta” lap forrásaira hivatkozva feltételezte, hogy meggyilkolták őket. Mint a védőügyvéd a BBC-nek elmondta, Avturhánovát, akinek minden erőfeszítése ellenére sem sikerült megtudnia, hová tűnt a férje, többször megfenyegették, s néhányszor beidézték a rendőrségre.

https://echo.msk.ru/news/2130908-echo.html

csütörtök /2018.01.18./

A Krímbe a MAN német cég által gyártott generátorok kerültek. Az RBK média holding forrása azt állítja, hogy azokat a helyi „Zaliv” hajógyár kapta, amely mentőhajókat gyárt. A szankciók miatt a gyár nem tudott finn gyártmányú berendezéseket beszerezni. A német MAN cég azt állítja, hogy nem szállított semmit, de nem zárja ki a generátorok továbbértékesítését. Korábban a szankciók kikerülésével kerültek „Siemens” turbinák krími erőművekhez. Ez hatalmas botrányhoz vezetett.

https://echo.msk.ru/news/2131710-echo.html

Az orosz Külügyminisztérium azzal vádolta meg az USA moszkvai nagykövetségét, hogy titokban pénzeli az ellenzéket. Azt állítja, hogy az oroszországi politikai helyzet destabilizálása a cél — adja hírül a TASSZ. A Külügyminisztériumban aláhúzták, hogy Oroszország Amerika viszonylatában nem foglalkozik ilyesmivel. Az USA-ban időközben folytatódik a vizsgálat Moszkvának az amerikai elnökválasztásokba való lehetséges beavatkozása felderítésének céljából.

https://echo.msk.ru/news/2131668-echo.html

péntek /2018.01.19./

A héten már másodszor történt komoly incidens oroszországi iskolában. Ezúttal Burjátföldön. A rendvédelmi szervek közlése szerint egy kamasz fejszével és egy molotov koktéllal töltött üvegpalackkal támadt a diákokra. Ez egy ulan-udei iskolában történt. […]

A fő orosz televízió csatornák gyakorlatilag figyelmen kívül hagyták a Burjátföldön történteket, mint ahogyan egy korábbi, Permben történt esetet is. A föderális csatornák félnek hogy a választások előtt rontanak Vlagyimir Putyin népszerűségi mutatóján– mondta az Echo Moszkvi rádiócsatornának a „Moszkovszkij Komszomolec” lap politikai elemzője, Alexandr Melman /Александр Мельман/.

https://echo.msk.ru/news/2132180-echo.html

hétfő /2018.01.22./

Három orosz állampolgár került a „Forbes” azon listájára, melyen Európa legperspektivikusabb 30 évesnél fiatalabb emberei szerepelnek. Mindhármójuk az EU-ban folytat üzleti tevékenységet. Gyenyis Fedorjájev /Денис Федоряев/ a mindennapi igényeket kielégítő árukat gyártó cégek számára hozott létre internetes platformot,

DFedorjajev.PNG

Gulnaz Huszainova /Гульназ Хусаинова/ ruhaméret megállapító céget alapított,

GHuszajnova.PNG

Tatjana Kozsevnyikova /Татьяна Кожевникова/ Londonban alapított céget, mely férfi öltönyöket varr rendelésre lézeres technológia alkalmazásával.

TKozsevnyikova.PNG

A lista, melyen összesen 300 ember neve szerepel, a „Forbes” honlapján tekinthető meg

https://echo.msk.ru/news/2134044-echo.html

kedd /2018.01.23./ 

Az Igazságügyi Minisztérium másodszorra jóváhagyta az Egészségügyi Minisztérium rendeletét, amelyben a nem megváltoztatásáról szóló igazolások állampolgári kérésre való kiadásának rendjét szabályozzák. A dokumentumot a jogi információkat tartalmazó internetes portálon lehet megtalálni. Az igazolást egy engedéllyel rendelkező egészségügyi intézet adhatja ki speciális bizottság döntése alapján. A bizottság munkájában részt kell vennie pszichiáternek, szexológusnak, és pszichológusnak. Az igazolás egy évig érvényes. Ezzel az igazolással lehet felkeresni az anyakönyvi hivatalt, ahol változtatásokat vezetnek be a megfelelő dokumentumokba. Korábban a nemváltoztatás elismeréséről bíróság döntött.

https://echo.msk.ru/news/2134728-echo.html

szerda /2018.01.24./

A francia Engie tankere, melynek rakománya orosz földgáz, elérte az USA-t, ezt speciális internet szolgáltatás igazolja. Bostonban kötött ki.[…]

https://echo.msk.ru/news/2135326-echo.html

 csütörtök /2018.01.25./

Kirill pátriárka a Föderáció Tanácsában történő karácsonyi felszólalásában felhívást tett közé, melyben az emberek megvédésére szólított fel a rabszolgasorba süllyesztő bitcoin szenvedélytől. «Ahogyan mondani szokás, az emberek megkergülnek. A vásárláskor mindenüket pénzzé teszik, eladják a házukat. Ezután a bitcoin két hét alatt összeomlik, s az emberek rájönnak, hogy nem nyertek semmit, hanem elvesztették mindenüket, amijük csak volt.” – magyarázta. A patriárka szerint az államnak olyan védelmi mechanizmust kell felállítania, amely megvédi az állampolgárokat a túlzott kockázatoktól és a kifejezett csalástól. Az egyháznak kötelessége segíteni azokon, akiken eluralkodott a játékszenvedély.

https://echo.msk.ru/news/2136062-echo.html

A csecsen Legfelsőbb Bíróság törvényesnek mondta ki a helyi „Memorial” társaság /https://hu.wikipedia.org/wiki/Memorial_T%C3%A1rsas%C3%A1g oroszországi központú nemzetközi jogvédő társadalmi szervezet melyet az egykori Szovjetunióban alapítottak. 2009-ben elnyerte a társaság első elnökéről elnevezett, az Európai Parlament által alapított Szaharov-díjat. a ford. vezetőjének, Ojub Titijevnek /Оюб Титиев/ őrizetbe vételét. Kábítószer törvényellenes birtoklásával vádolják. […] Csecsenföld feje, Ramzan Kadirov Kszenyija Szobcsak elnökjelölt Titijev szabadon engedését érintő követelésére azt válaszolta, hogy „Nem vagyok sem bíró, sem ügyész, sem a Belügyminisztérium vezetője. Nincs semmiféle ezzel kapcsolatos hatásköröm. Hogyan tudnék elengedni egy őrizetbe vett embert? A nyomozás adatai szerint kábítószert találtak nála”- jelentette ki Kadirov a Daily Storm kiadványnak, s hozzátette: „Milyen buta egy nő. Érthetetlen számomra”.

Ojub Titijev nem ismeri el az ellene felhozott vádakat, és kijelentette, hogy a kábítószert a rendőrök tették a holmijába. /Gennagyij Gudkov politikus blogjában leírja https://echo.msk.ru/blog/gudkov/2138360-echo//, hogy 2014-ben hasonló eset történt, amikor Ruszlan Kitajev /Руслан Китаев/ csecsen jogvédőt tartóztatták le kábítószer-birtoklás vádjával. A lakásából erőszakkal kipenderítették, megverték, Kadirov kancelláriáján megkínozták, majd 4 és fél évre ítélték. a ford./

https://echo.msk.ru/news/2136050-echo.html

Sztálin halála

Zsukov marsall fiatalabb lánya, Marija Zsukova /Мария Жукова/ felháborodását fejezte ki amiatt, ahogyan apját bemutatták a brit „Sztálin halála” című filmkomédiában. Szerinte a vígjátékban szereplő alak egyáltalán nem hasonlít Zsukovra, már csak azért sem, mert az „káromkodás szintű illetlen kifejezéseket használ”. Marija Zsukova véleménye az, hogy a film forgalmazását be kellene tiltani, mert undorító és kigúnyolja az orosz történelmet, valamint azért is, mert „vannak olyan fiatalok, akik nem képesek önmaguk értelmezni történelmünk minden viszontagságos eseményét, ezért egy ilyen film veszélyes a felnövekvő nemzedék neveltetésére”. Ezt az Orosz Hadtörténelmi Társaság sajtószolgálata közli.

https://echo.msk.ru/news/2136034-echo.html

Joszif Sztálin dédunokája, Jakov Dzsugasvili /Яков Джугашвили/ grúz festőművész nem embereknek nevezte a „Sztálin halála” c. film / The Death of Stalin (2017) alkotóit.

Elitélte őket azért, mert vígjátékot forgattak ezzel a témával. Bár nem látta a filmet, de meg van a véleménye az alkotóiról. „Hogyan lehet embernek nevezni azt a lényt, akinek a halál nevetség tárgya?”— mondta a művész a „Moszkva beszél /Говорит Москва/” rádiócsatornának. Azon kívül a film megjelenését erkölcsi bukással és az igazságosság megtagadásával magyarázta. Emlékeztetünk rá, hogy a Kulturális Minisztérium miután egy sor ismert politikus és művész fordult hozzá, visszavonta a brit komédia forgalmazási engedélyét. A „Sztálin halála” rendezője, Armando Ianucci még reménykedik abban, hogy végül bemutatják filmjét Oroszországban. A „Jelenidő” /«Настоящее время»/ tévécsatornának adott interjújában visszautasította az orosz történelemmel szembeni tiszteletlenség vádját: „Óriási előkészítő munkát folytattunk a forgatás előtt, szakértőkkel beszéltünk, történészekkel konzultáltunk, az archívumokat böngésztük”. Olyan oroszokkal beszéltünk, akik Sztálin idejében nőttek fel, arról, hogy mi is történt annak idején. Tisztelettel viseltetünk a Szovjetunió történelme érintett szakasza iránt, s az iránt is, ami az ötvenes években történt, s ezt nem is titkoljuk a filmben. Azon oroszok szerint, akik látták a filmet, az rendkívül mulatságos és igaz”.

https://echo.msk.ru/news/2135526-echo.html

Jelena Grigorjevna Drapeko /Драпеко Елена Григорьевна/ egykor színésznő, ma az „Igazságos Oroszország” /Справедливая Россия/ Párt képviselőjének felszólalása a Dumában a „Sztálin halála c. filmmel kapcsolatban:

Drapenko1.PNG

„Én is emlékszem Sztálin halálára. Nehéz időszaka volt ez Oroszországnak. Függetlenül attól, hogy szerette valaki vagy nem Sztálint, mindenki félt a megrázkódtatástól. A közvéleménykutatások azt mutatják, hogy a lakosság 64%-a Sztálint az orosz történelem kiemelkedő alakjának tartja (a Levada Centrum szerint 2017 ben ez a szám 38% volt). Ezért nem vicc az, ami a „Sztálin halála” c. film körül zajlik.

A filmről nincs mit beszélni. Ez egy hamisítvány. Művészek azt írták a kulturális miniszternek, miután /zárt vetítésen. a ford./ megnézték a filmet, hogy „az a benyomásunk támadt, hogy ez a film a benne szereplő, rosszul játszó színészekkel, nem hiteles, összetákolt díszletekkel országunk történelmének kigúnyolása, egy rosszindulatú és teljességgel illetlen állítólagos vígjáték, amely befeketíti a fasizmust legyőző polgáraink emlékét. Valójában mindez annak a szondázása, hogy képesek vagyunk-e visszaverni egy ellenséges információs hadműveletet.

Szeretnék emlékeztetni egy állami dоkumentumra, mely az Orosz Föderáció Nemzeti Biztonságának Stratégiáját tartalmazza. Ezen nemezbiztonsági koncepciót még 2000-ben irta alá Putyin elnök. E szerint a nyilvános információs teret érhetik Oroszországra veszélyes támadások, melyek ellen védekeznünk kell. Mozijaink jelenleg sok tekintetben nincsenek az Orosz Föderáció polgárainak birtokában. Még a 90-es évek végén, a kétezres évek elején megjelentek nálunk olyan mozihálózatok, melyek tulajdonosai külföldiek. Ezek külföldi filmekkel töltik meg a mozikat, főleg amerikaiakkal, azokat reklámozzák, mi pedig megütközünk azon, hogy a fiatalságunk alapvetően amerikai filmeket néz. Ezért aztán mára olyan térben élünk, ahol olyan „Auchan”  kereskedik nem orosz árukkal, ahova az orosz árut be sem engedik. Ez van a filmforgalmazásban is.

Ez a helyzet a „Sztálin halála” című filmmel is. Én láttam a filmet, s helyesnek gondolom Nyikita Mihalkov /neves, Oszkár díjas orosz filmrendező. a ford./ véleményét, aki szerint mindenkinek kötelezővé kellene tenni, hogy megnézze ezt az undokságot. Ahol Sztálin a saját vizeletének tócsájában fekszik. Körülötte pedig nyomorékok, akik a hatalmon civakodnak. Egyetlen pozitív hős sincs. A film forgalmazását nem tudták /a hivatalnokok. a ford./ leállítani, mert nincs benne pornográfia. A kulturális miniszter megmutatta nekünk a filmet, majd hozzánk fordult: Mit tegyünk? Mi azt találtuk ki, hogy pótlólagos szakértői vélemény alapján be kell tiltani a filmet. Mindez azt mutatja, hogy a jelenlegi hivatalnoki struktúra nem képes megoldani egy bonyolult kérdést: hogyan különböztessük meg az egy farkasról és nyúlról szóló rajzfilmben lévő erőszakot attól a szörnyűségtől, ami ebben a filmben van, ahol a vezér koponyáját fűrészelik. Csakis szakértők által (szabad megítélni és betiltani. a ford.). A művészetben nincs más út.

Drapenko2.PNG

a fiatal Drapenko – szerepben

 

Ezért azt ajánljuk, hogy hozzuk vissza az Erkölcsi Tanácsot. A művészek, az alkotók persze azonnal tiltakoznak, ugyanakkor a „Sztálin halála” bemutatásakor mindenki fel volt háborodva. Azok is, akik Sztálin pártján vannak, azok is, akik ellene. Senki sem szólalt fel a film védelmében. Kérjük tehát Önöket kollégák, az Igazságos Oroszország párt frakciója nevében, hogy gondolkodjanak el a javaslatunkon. Az információs háború közepette úgy kell viselkednünk, ahogyan háborúban szokás. Nyugodt körülmények között, amikor nem igyekeznek megsemmisíteni bennünket a sport, a kultúra, a gazdaság területén, lehetnénk barátságosak és jóindulatúak azzal szemben, ami kívülről jön. Ma azonban, amikor az egyik provokáció a másikat éri, el kell gondolkoznunk azon, hogy korlátozzuk azon információk áramlását, melyek károsak országunk erkölcsére és biztonságára. ”

https://thickpolicy.media/film-smert-stalina-obzor-ot-gosdumy/

 péntek /2018.01.26./

A bíróság elítélte az a bloggert, aki egy az 1945-ös győzelmi díszszemlén készült fotót közölt

tiltottjelképek.PNG
Arhangelszben a bíróság bűnösnek mondta ki az 59 éves Mihail Lisztov /Михаил Листов/ bloggert náci szimbólum nyilvános közlése miatt. A férfi a „VKontakte” orosz közösségi hálón publikálta azt a győzelmi diszszemlén készült képet, amelyen orosz katonák tartanak a földig leengedve német harci jelvényeket. Ez a fotó szerepel a történelmi tankönyvekben is…

„Nem tagadtam, ami a nyomozati anyagban szerepel, hogy a „VKontakte” oldal az enyém. Azt sem, hogy én személyesen tettem fel oda fotókat. A szovjet katonák egy 1945-ös felvételen szerepelnek. Engem sokkolt az, hogy ezzel kapcsolatban létezhetnek kifogások. Azonnal kijelentettem, hogy ezt a fotót én publikáltam, ezzel emlékeztetve történelmi eseményekre, s nem azért, hogy náci jelképeket népszerűsítsek. Ezt a fotót történelemkönyvekben szerepeltették! Tagadtam bűnösségemet, de hasztalan — mondta el ma a Znak.com hírportálnak Mihail Lisztov.

[Lisztovot] január 19-én a bíróság ezer rubelre bűntette… A férfi biztos abban, hogy politikai nézetei miatt támadják. Mihail 1991 óta ellenzéki, 2014 óta nyíltan hangoztatja véleményét. Alekszej Navalnij híve, az ő arhangelszki stábjának önkéntese.

https://avmalgin.livejournal.com/7473874.html

 

Lengyelországban olyan törvényt hoztak, mely szerint a banderisták bűneinek tagadása bűntett. „Lengyelország és Ukrajna között fennálló ideológiai ellentétek adtak erre alkalmat” – mondta el Vaclav Radzivinovich, az Echo Moszkvi rádiócsatorna lengyelországi tudósítója. korábban Lengyelország genocidiumnak nyilvánította lengyelek tömeges legyilkolását a Második világháborúban Volhínia (Wołyń) területén.

https://echo.msk.ru/news/2136748-echo.html

 

German Gref /Герман Греф/ az orosz állami Sberbank elnöke az alábbiakat jelentette ki a Gajdar Fórum elnevezésű konferencián:

„Butaság lenne azt mondani, hogy nincs esély. Esély természetesen mindig van, de ez az esély kicsi. Tennie kell-e valamit az államnak? Természetesen tennie kell. Mindenek előtt meg kell javítania a geopolitikai helyzetet.  Mi egyike vagyunk azoknak a cégeknek, amelyek gyors globális fejlődést produkáltak, most pedig lassan csomagolunk. Szankciókat szabtak ki ránk, ami miatt nagyon megnehezült a számunkra az idegen jogi környezetben való munka. Ilyen cég még a „Kaspersky”.  Önök is, tudják mi folyik körülötte.”

https://echo.msk.ru/news/2128070-echo.html

Gref.PNG

Egy vitában pedig a következőket mondta:

„Szörnyű dolgokat beszélnek uraim! Lehetségesnek tartják a hatalom átadását a lakosságnak? Hova jutunk, ha minden ember részt vehet a vezetésben? Ha minden ember önmagára talál és vezetői önmeghatározása alakul ki, igen nehéz lesz manipulálni őket. A tudással rendelkező emberek nem akarják, hogy manipulálják őket. A zsidó kultúrában a kabbala, mely az élet tudománya, három ezer évig titkos tanításnak számított, mert tudták, mi történik akkor, ha milliókról levesszük a szemellenzőt és autonómmá alakítjuk őket. A tömegek bármiféle vezetése manipulációt feltételez, mert nem lehet iránytani egy olyan társadalmat, ahol mindenki egyformán jut az információhoz direkt módon, ami alapján ítélkezhet, s nem felkészített professzionális elemzők, politológusok  által feldolgozott, felülről egy hatalmas apparátustól jövő információhoz jut – mintegy független, de valójában így vagy úgy a társadalmi rétegződés megőrzésén munkálkodó – sajtón keresztül.  Csak ily módon irányított társadalomban lehet élni.”

https://t.co/sl8rfpsCMv

https://twitter.com/WeltRussische/status/954652908280311808?s=03

 

Konsztantyin Remcsukov a Nyezaviszimaja Gazeta tulajdonos-főszerkesztője interjujából az Echo Moszkvi rádióállomásnak 

 Remcsukov2

Oroszok és a demokrácia

 

Véleményem szerint a demokráciának több funkciója, vonása, jellemzője van: a demokrácia, mint érték, a demokrácia mint elv, mint mechanizmus, mint eljárás. A demokrácia egyik legfontosabb funkciója szerintem az elitcsere.

 

A jelen Oroszországában a demokratikus választások meg vannak fosztva ettől a funkciótól. Az elitek másként, más döntéshozók által, más formában cserélődnek. Be van építve nálunk egy korlátozó funkció a demokráciához hasonlító folyamatba, mint amikor a gyerekek számára letiltanak bizonyos televízió csatornákat. Televízió van, de bizonyos adásokat nem lehet nézni. Ezzel együtt azt gondolom, hogy a márciusi elnökválasztásokon a szavazatszámlálással minden rendben lesz. Azt tűzte ki célul a hatalom, hogy formális oldalról támadhatatlan választások legyenek. Mivel azonban a mi választásainknak nincs tétjük, mert mindenki tudja, hogy ki nyer, s ha ne adj Isten, mégis valakinek reális esélye támad a győzelemre, azonnal azon kezdik el törni a fejüket, hogyan lehet azt megakadályozni. A demokrácia archetipikusan elfogadhatatlan a mentalitásunk számára. Legalábbis egyelőre.

 

Vannak társadalmak, amelyekben a vezetők normálisan érezhetik magukat és hatékonyan vezethetik az országot abban az esetben is, ha csak kis előnnyel sikerült nyerniük, mondjuk 55/45 arányban. Nyíltan támadják a győztest, aki ennek ellenére megy előre, s ettől a tekintélye nem sérül.

A mi mentalitásunk nem engedi meg, hogy egy vezetőt következmények nélkül kritizáljanak. Ez jelentős tekintélyvesztéssel jár a számára. Mindenekelőtt a hozzá legközelebb állók szemében. Gyengének fogják tartani. Hogyan hagyhatja? Nekimennek, ő meg nem képes válaszolni a támadásra. Ilyenkor kezdenek kikelni az árulás csirái a közvetlen környezetében. S elindul az, ami annyiszor megtörtént már a történelmünkben: palotaforradalmak, mérgezések, elmozdítások, lecserélések stb. Láthattuk Jelcinnél meg Gorbacsovnál, akik igencsak demokratikus érzelmű emberek voltak, akik megengedték, hogy komolyan kritizálják őket, amit a népszerűségük nagyon megszenvedett. Kis népszerűség mellett meg nagyon nehéz bevezetni bármit is. Kritizálnak, te pedig nem vágsz vissza visszkézből – az nálunk azt jelenti, hogy te egy gyenge kezű vezető vagy.

Remcsukov3

Szokták mondani, hogy a nép azt a vezetőt kapja, melyet megérdemel. Amilyen a hatalom, olyan a nép is. Ez egy filozófiai kérdés, amelyik minden társadalomra érvényes. Ha Amerikát vesszük – érdemes-e Trump arra, hogy a népe vezetője legyen, s érdemes-e a nép arra, hogy Trump vezesse? A jelenlegi vezetők lényegileg kielégítenek egy bizonyos bázisigényt. Szerintem például Putyin inkább hasonlít a népre és a nép Putyinra, életvitelben, értékrendben, bizonyos kérdések megoldásában, mint Putyin legádázabb ellenzéke.

És ebben Putyin nem is a demokráciával áll szemben, vagy legalábbis azzal, amit mi demokráciának hívunk, hanem azzal a trenddel, amely az utóbbi évtizedekben elterjedt a világon, és foglyul ejtette az fiatal orosz generáció nagy részét is. Ezt hívják inkluzív demokráciának, amikor az emberek maguk akarnak dönteni arról is, hogy két választás közötti időben hogyan irányítanak bizonyos területeket. Ez az inkluzív demokrácia szemben áll Putyinnal. […] Kell még 15-20 év ahhoz, hogy az idős generáció levonuljon a színről, a fiatalok felnőjenek, s akkor megjelenik az újfajta demokrácia iránti igény.

Kszenyija Szobcsak elnökjelöltről

Kszenyija Szobcsak sikeresen fog szerepelni a választásokon. Akkor is, ha nem a második helyet foglalja el. Elég, ha megmutatja képességeit. Nagyon jó pszichikuma van, ami rendkívül fontos egy politikus számára. Az, hogy nem izgul, nincsenek komplexusai, belső vívódásait rejtve képes tartani, nem mutatják a kamerák. Nagyon jól állja a sarat, nagyon fegyelmezett akkor is, ha valamit nem tud, s türtőztetni képes az indulatait. Mindez azt mutatja, hogy egy potenciális politikusról van szó, és ez a potenciál határokat nem ismerően növekedni képes. Alkalmas arra, hogy pártot alapítson, regionális választásokon induljon, bekerüljön a parlamentbe. Természetesen, ha a hatalom nem fogja túlságosan akadályozni, ide értve a bűnüldöző szerveket is.

A jó pszichikum rendkívül fontos. Tanácsolom a hallgatóknak is: fordítsanak figyelmet a gyerekeik, unokáik pszichikumára. Mindenki csak az atletikusra edzett testről beszél: izmok, hát, fekvőtámasz. Senki sem beszél azonban az edzett pszichikumról. Azok, akik elértek valamit az életben, olyan pszichikummal rendelkeznek, mintha acéldrótból fonták volna: állandóan nyomás alatt, stresszben élnek. Bűnügyi vizsgálatok, cégeik elvétele, bezárása. Rokonaik üldözése, hogy azokon keresztül hassanak rájuk. Mindemellett képesek megőrizni munkaképességüket, embereket irányítanak, döntéseket hoznak, és előre haladnak. Véleményem szerint Szobcsak és Navalnij is ilyen. […]

https://echo.msk.ru/programs/personalno/2133246-echo/

 

 

Ismertté vált a kurdok és az Orosz Föderáció egyezsége Szíriában

A PYD (a szíriai kurdok által alapított „Demokrata szövetség” párt) egy Oroszország által javasolt egyezségről adott hírt.

Oroszország a török légierő támadásának kezdete előtt egy nappal azt ajánlotta az afrini enklávénak, hogy álljon a szír hadsereg zászlója alá, s adja át az adminisztratív irányítást a szír kormánynak. Cserében ezért Oroszország azt ígérte, hogy lebeszéli Törökországot a „Pálmaág” hadműveletről.

S mit látunk? A török légierő nagyszámú légicsapást mért a kurd harcosok bázisaira az afrini körzet különböző településein. Ezek szerint a kurdok visszautasították az orosz javaslatot. Információink szerint a kurdok  készek voltak arra, hogy a szír hadsereggel együtt harcoljanak, de nem kívánták önállóságukat feladni s alárendelni magukat a  szír kormánynak.

Ez a poszt már publikálás előtt volt, amikor a hálón megjelent a PYD hivatalos képviselője, Aldar Halil a közleménye: “Tegnap Oroszország arra kért bennünket, hogy adjuk át területünk egy részét a szír rezsimnek cserébe a török támadás elkerüléséért Afrin ellen. Mi ezt visszautasítottuk. Nem adjuk a területünket. Megvédjük az összeset.”

 

https://plus.google.com/102521058054227243160/posts/Jd4qsGKHGYb

Dozsgy televízió csatorna:

Szegények száma millió fő /Oroszország összlakossága jelenleg 146,5 millió fő. a ford./. Szegénynek az számít, akinek kevesebb a jövedelme a létminimumnál, mely 10 329 Rubel/hó (kb. 45.500 Ft. a ford.). A munkaképes lakosok számára — 11 163 rubel, a nyugdíjasok részére — 8506 rubel, gyerekenél— 10 160 rubel. /Ft/rubel 4,4-4,5. A minimálbér 2017 julius 1-től 7800 rubel /hó. a ford./

szegenyek.PNG

https://tvrain.ru/teleshow/money/kaming_aut_ekonomiki-455443/

 

Политджойстик Telegram csatorna

Bizalmas elemző-forrásból: továbbra is csökken a belső fizetőképes kereslet

A Rosstat /orosz Állami Statisztikai Hivatal – a ford./ adatai szerint 2017 január-november között a lakossági  fizetőképes reálkereslet 1,3%-kal csökent, ezzel folytatva az 1990-es évek kezdete utáni,  a leghosszabb életszínvonal-csökkenési periódust. A „ROMIR” által végzett felmérés azt mutatta ki, hogy minden ötödik orosz család rossznak vagy nagyon rossznak értékeli anyagi helyzetét.

Hasonló felmérést végzett a Gazdasági Főiskola. Nála még sötétebb a kép: a válaszadók 29%-a vagyis gyakorlatilag minden harmadik család mondta, hogy csakis élelmiszerek vásárlását engedhetik meg maguknak, a ruhavásárlás már gondot okoz. 8% közölte, hogy „nem elég a pénz az élelmiszerekre sem”.

A Gazdasági és politikai reform intézet vizsgálata szerint az „élelmiszer kosár” ára 2016 végétől 2017 elejéig egy év alatt átlagosan 9,5%-kal nőtt, ami meghaladja az infláció hivatalos mértékét.

A fizetésképtelen lakosság nem tudja bíztosítani az üzleti szféra rentabilitását, melynek nyeresége háromnegyed év alatt 713 milliárd rubellel csökkent, ami 9%-ot tesz ki éves országos szinten.

Ez pedig a befektetések soron következő csökkenését és a gazdasági növekedés stagnálását vonta maga után. A fejlődésre csak a nyersanyagkitermelő cégeknek van  esélyük.

 

Bunin & Co. Telegram csatorna

Megerősítették a hírt, hogy Putyin elnök a Föderáció Tanácsának benyújtotta javaslatát Valerij Zorkinnak / Валерий Зоркин az Alkotmánybíróság elnökének a soron következő hat éves ciklusra történő újraválasztására.

Zorkin.PNG

Nem számít, hogy Zorkin február 18-án betölti a 75 évet, s a következő, immár a hatodik,   egymást követő hivatali időszaka lesz 2003 óta. Nem számít, hogy az utóbbi időben az Alkotmánybíróság elnöke főleg egzotikus elképzeléseivel vívta ki a társadalom figyelmét: egyszer a jobbágyrendszer jótéteményeiről értekezett, mint „ fő lelki kapocsról, mely belsőleg összetartja a nemzetet”  valamint ennek eltörlése  ártalmas voltáról, másszor az ország alkotmányos identitásáról”, „az orosz nemzetre jellemző kollektivitás” bázisán, hogy ellensúlyt képezzen a „liberális-individualista”  nyugati jogértelmezésnek.  Nem számít végül, hogy Zorkin idején az Alkotmánybíróság  vezetőjének székében ennek a bírósági szervnek az önállósága és társadalmi tekintélye jelentősen csökkent. Az Alkotmánybíróság a fundamentális kérdéseben lényegében elveszítette reális jogintézmény  voltát a társadalom és az állam életében.

Zorkin2.PNG

Ugyanakkor az Alkotmánybíróság Zorkin irányítása alatt kifogástalanul teljesítette a vertikális hatalmi berendezkedés kialakítása legitimálásának feladatát, valamint a politikai rezsim elnyomó eszközei alkalmazásása lehetőségének kiszélesítését. Zorkin alatt az Alkotmánybíróság alkotmányosnak ismerte el a kormányzók közvetlen választásának eltörlését, az új „gyülekezési törvény ” normáinak  többségét, azt, hogy ha többször megsértik a tüntetési szabályokat, az bűnvádi eljárást von maga után, a civil szervezetekről és  külföldi ügynökökről szóló törvényt, s végül a Krímnek az Orosz Föderációba való befogadásáról szóló törvényt. Szintén feljogosította önmagát arra, hogy végrehajthatatlannak ismerje el az Emberi Jogok Európai Bíróságának az állami intézményeket érintő döntéseit. Már elhinni is nehéz, hogy a kilencvenes években az Alkotmánybíróság  többször alkotmányellenesnek mondta ki Jelcin elnök döntéseit. Az utóbbi 15 év folyamán Valerij Zorkin Putyin elnök hű segítőjének mutatkozott  annak minden kezdeményezésében.

Ígyhát egyáltalán nem kell csodálkozni azon, hogy Zorkint újraválasztják. Vlagyimir Putyin utolsó elnöki időszakában igen fontos lesz, hogy megőrizze hatalmát 2022 után, s új szerepe alkotmányosan legyen körülbástyázva. Ebben a helyzetben igen fontos, hogy megbízható embere legyen az Alkotmánybíróság vezetője. Zorkin újraválasztása egyúttal megerősíti azokat a jóslatokat, hogy az elnökválasztás után Dmitrij Medvegyev marad a miniszterelnök.

Alekszandr Ivahnyik /Александр Ивахник/

Russian.rt.com

 

Népakarat

Dmitrij Szamojlov (Дмитрий Самойлов) újságíró, irodalomkritikus

 1. december 21.

Amikor a bolsevikok elvették az oroszoktól a templomokat, az emberek a temetőben kezdték ünnepelni a Húsvétot. Bármely pravoszláv mérték szerint ez eléggé vad dolog. A Húsvét az élet ünnepe – annak kivételes diadala. A papok nem ajánlják a gyónást és áldozást a Nagyhéten, mert a gyónás és áldozás bizonyos korlátozásokkal kapcsolatos, márpedig minden, ami a Húsvétot illeti, kizárólag ünnepélyes és magasztos kell, hogy legyen.

Ugyanakkor a szovjet emberek egész generációi építgették a tradíciót – a Nagyhéten meglátogatni halottainkat. Ha nem mehetünk a templomba, legalább ki lehessen menni a temetőbe.

Van egy másik, talán kevésbé drámai és abszurd példa arra, hogy hogyan harcolt a szovjethatalom a vallási ünnepekkel – ez pedig az Újév esete. Ez az ünnep került a legelső helyre, hiszen a Karácsony megszűnt az év kicsit is fontos eseményének lenni.

Eleinte a Karácsony másodlagos jelentőségűvé vált a szovjet istenhit elleni háború miatt, most meg már nem vehet revánsot az egyházi- (julián), illetve a világi (gregorián) naptár közötti aszinkronitás miatt.

A nyugati világban készülnek a Karácsonyra, vásárokat tartanak, pihennek december végén. A Karácsonnyal kapcsolatos ez a hatalmas rétegkultúra marketing, ami felváltja a vallást. A piros szín az ikonfestészetben Krisztus emberi megtestesülését jelenti. A modern világban a piros szín milliárdos hasznot jelent mindazoknak, akinek sikerült időben csatlakozni eladóként a karácsonyi vásárokhoz.

A vallási extázist nálunk felváltja az Új év. Ez a második számú kétségtelenül össznépi ünnep. Az első számú – a Győzelem napja.

Inni az  újévre – „szent dolog!” mondják, még az absztinensek is, levetkőztetve ezzel az ünnepnek a szakrális lényegét.

Még december 27-29 között is minden csupa feszültség, és idegesség: képtelenség keresztül jutni a városon, szakad a verejték a sapkák alól a tömegközlekedésben, az emberek nyüzsögnek a járdákon, mandarinos rekeszeket és csomagokat vonszolnak, könnyű házicipőben futnak a céges bulira, taxit fognak dupla áron, és nézik, hogyan tükröződik alakjuk a csillogó kirakatokban.

Hirtelen minden elcsendesedik. Az Új év – családi ünnep. Megünnepelhetjük, ahol csak akarjuk – akár egy klubban is (ami a legkevésbé tűnik az alkalomhoz illőnek). Van azonban egy univerzális tradíció, ami egész Oroszországot egyesíti: „Újévkor otthon lenni”.

Ez egyike a szovjet kulturális sajátosságoknak. A tradíciónak mindent felölelő jellege van. Lehet, hogy a szovjet rádió repertoárja nem volt túl változatos, de a kétszázmilliós országban nem volt ember, aki ne ismerte volna a „A remény – az én iránytűm a földön” refrénű dalt. Így vagyunk az újévvel is – az ember kora kiszámítható abból, hányszor látta életében „A sors iróniája, avagy váljék egészségedre a szauna” című filmet.[1]

A férfi főszerepet játszó Andrej Mjagkov nyilatkozott abból az alkalomból, hogy hosszú idő után először most 2017. december 31-én nem mutatják be a központi televízió 1-es csatornáján: „Csak üdvözölni tudom, hogy a «Sors iróniáját…» nem fogják vetíteni. Kell tudni mértéket tartani!”

Ó nem, tisztelt Andrej Vasziljevics! Ez önnek csak egy szerep az ötven évvel ezelőtti múltból. Nekünk viszont – az újévi DNS-nek az a kromoszómája, ami nélkül nincs ünnepi sztratoszféra, az a térség, ahová a hétköznapi létezés napszámos létéből felemelkedünk.

Különféleképpen viszonyulhatunk a rokonainkhoz, de képtelenség, hogy legalább egyszer ne találkozzunk egy évben. Tovább megyek, teljességgel elfogadott és kegyes cselekedet örömöt lelni abban hogy a falunkból való enyhén kapatos harmad-nagybácsival szót váltunk.

Hogy lehet nem szeretni a mandarint?! Az ilyen deviancia elfogadható magyarázatául csak az allergia szolgálhat. Ez az egyetlen teljes értékű gyümölcs, amely ebben az évszakban viszonylag széles körben elérhető volt a Szovjetunióban. Ez vált a gasztronómiai vonzerő narancssárga központjává. De hogyan lett azzá! A téli vonzalom iránta a vérünkben volt.

Még ha a diéta nem is engedi, kell enni majonézes orosz hússalátát. Lényegtelen, milyen recept szerint készítették, hogy főtt sertéshús, csirkemell, marhanyelv vagy felvágott van benne. És fehér kenyérrel ki lehet tunkolni azt, ami a tányéron maradt. Máskor semmiképpen, most viszont megengedett!

Az Új év a mi karneválunk. Nem véletlen, hogy a „Karnevál éjszakája” című film az újévről szól, nem pedig a farsang végét jelző „Maszlenyicáról”. Hiszen eredetileg a karnevál az európai tradíció szerint – a nagyböjtöt megelőző hét, amikor jóelőre be lehet kajálni, inni, rangra, különbségekre való tekintet nélkül, álarcot viselve táncolni, nem félve attól, hogy felismernek, vagyis megszabadulni az általánosan elfogadott kötöttségektől.

Ez a metafora eléggé primitív, de itt működik: te úszhatsz az árral, vagy úszhatsz az ár ellen, mindegy, így is, úgy is ugyanabban a folyóban vagy. Mi mindnyájan ebben az orosz újévi folyóban vagyunk.

Azt mondják, tíz pihenőnap sok: titeket ott Oroszországban csak a semmittevés vonz. Hol mennyi a pihenő- és ünnepnap, ez csak a nemzetközi statisztikákat érdekli. De tudják, mi az érdekes? Nekem még egyszer sem sikerült megérkeznem nagy európai városba repülővel többé-kevésbé hosszú idejű kiküldetésbe úgy, hogy ne szaladtam volna bele valamely előre egyáltalán nem tervezett „pihenőnapba”: mint például taxis sztrájk Párizsban, metró dolgozók sztrájkja Barcelonában, és a légi-utaskísérők sztrájkja Frankfurtban…

Szerintem nem érdemes emiatt sem aggódni. Pihenjünk, amennyit csak lehet. Menjünk ki az erkélyre, hallgassuk, ahogy valahol folytatják a megmaradt tűzijáték eszközök robbantgatását, nézzük a slampos pasikat a boltnál, csodálkozzunk rá, hogy nem hallatszik az autók zaja, ordítsunk a telefonkagylóba: „Halló, köszöntelek! Hallasz? Boldog újévet, új boldogságot, igen!” Vigyük a gyerekeket korcsolyázni és bábszínházba.

Orosz Új Év sokat szenvedett ünnep, de kétségkívül jóságos!

Össznépi családi ünnep.

https://russian.rt.com/opinion/463026-samoylov-narodnay-voly

[1] Emil Braginszkij és Eldar Rjazanov forgatókönyvéből készült film, amit 1976. január elsején mutatott be a szovjet központi TV. A szerzőpáros művének eredeti színházi bemutatója 1969-ben volt, magyarul Keleti Éva átdolgozásában „Ma éjjel megnősülök” címmel játszották sikerrel.

 

Nyikolaj Uszkov /Николай Усков/, a Forbes Russia főszerkesztője interjújából:

[…] Nem teljesen tudok egyetérteni azzal, hogy Kijevben népi forradalom, vagy csak egyszerűen forradalom történt. Igen, olyan események történtek, amelyek megrázták a politikai rendszert. Lehet így értékelni azokat, lehet úgy. Egy forradalom igen nagy esemény. Ahhoz, hogy valamit forradalomnak nevezzünk, idő kell és perspektíva. Látni kell, hogy az adott esemény ténylegesen milyen hatással volt a nagyléptékű folyamatokra. Lehetséges, hogy kiderül, hogy csak rendzavarás történt, mely bizonyos történelmi korszakban fontos szerepet játszott, de végső soron nem hozott változásokat. Ha Ukrajna végül kikerül Oroszország vonzásköréből, és európai országgá válik, amit nem tudunk, sok időnek kell eltelnie azonban, hogy kiderüljön. Ha ez megtörténik, akkor elmondhatjuk, hogy ami történt az az ukrán történelem igazán fontos eseménye volt. Lehetséges azonban, hogy kiderül, hogy egy kis jelentőségű eseményről volt szó, ami nem váltott ki nagy hatást. […]

Uszkov

Oroszországnak vannak politikai érdekei, melyek vagy tetszenek valakinek, vagy sem. Oroszország természetesen igyekszik megtartani Ukrajnát a vonzáskörében. Egyértelmű, hogy Oroszország politikai osztályának és a lakosság jelentős részének nem tetszik, hogy Ukrajna eltávolodik Oroszországtól, vagy csak igyekszik leválni róla. Az, hogy van egy ilyen politikai szándék. Ebben a kontextusban a Föderáció Tanácsa tagjai éberen figyelik, hogy mit írnak erről a kérdésről a sajtóban, miről beszélnek egyes politikusok. Kszenyija Szobcsak kijelentette például, hogy a Krím az ukránoké. Hatalmas felháborodás fogadta a kijelentését. A jelenlegi politikai kurzus keretein belül, melyben élünk, nagy ellenkezést vált ki bármilyen másféle értelmezése a 2014-es eseményeknek. Ez politika, melynek nem szabad átterjednie a történelemkönyvek lapjaira, komoly irodalmi alkotásokba. Ez igen messzire visz bennünket. Az 1991-es orosz forradalom értelme az volt, hogy egyszer s mindenkorra véget vessen annak a gyalázatnak, amelyben éltünk. Az OK(b)P rövid története szerint éltünk a hazugságok végtelen undorító tengerében. Gigatonnákban volt csak mérhető a hazugság. Oda visszatérni szerintem nem akarunk. A népnek mindenesetre nem értem, miért ez lenne jó? Talán a politikusoknak kényelmesebb volna ott…

https://echo.msk.ru/blog/partofair/2127336-echo/

 

Andrej Rezcsikov /Андрей Резчиков/: az orosz bűnözői kultúra terjedése homofóbiát gerjeszt

Oroszországban az LMBT közösséggel szembeni ellenérzés nem csak az idősebb korosztály, hanem a fiatalok körében is terjed.

Ennek a növekvő ellenérzésnek egyik oka a szakértők szerint a bűnözői kultúra terjedése. Így magyarázzák annak a kutatásnak az eredményeit, amely szerint a fiatalok utolérték az időseket a homoszexualitás iránti antipátiában. Ezek szerint Oroszország konzervatív fordulatát bűnözői romantika kíséri?

A „Levada-Centrum” nyilvánosságra hozta vizsgálatának eredményeit. E szerint az orosz társadalomban a magánéleti konzervatív axiómák erősödése folytatódik, mely szerint mind gyakrabban ítélik el nem csak az egyneműek szexét, de a házasságon kívüli nemi életet, valamint az abortuszokat is.

Megnövekedett azok száma, akik elítélik az abortuszokat még akkor is, ha azt a leendő anyukák pénztelensége indokolja . Ez a mutató harminc év alatt majdnem megháromszorozódott, 12%-ról 35%-ra emelkedett. A „Levada-Centrum” elemzői szerint a társadalom köztes állapotban van. Nyilvánvaló, hogy a 90-es évek szabadsága ezen a területen a múlté, melyet tradicionálisabb értékek váltanak fel, ezek azonban még nem radikálisak.

Ily módon azon oroszok száma, akik elítélik a házasok házasságon kívüli szexuális életét 1998 óta 18% kal emelkedett, elérte a 68%-ot. Azok száma ezzel egyidejűleg esett, akik nem látnak kivetni valót a házasságtörésben 22%–ról (1998) 9%-ra csökkent. A vizsgálat megerősítette, hogy ebben a viszonylatban a nők hagyományosan kevésbé elfogadóak, mint a férfiak. Ugyanakkor meglepte a szakértőket az LMBT közösséggel szembeni ellenérzés erős növekedése.

Az egynemű kapcsolatokat elítélő válaszadók száma szintén növekedett: 68% – ról 81%-ra. Ennek megfelelően csökkent azok száma, akik elfogadóak a homoszexualitással szemben – részarányuk 14% – ról 8%-ra csökkent. „Érdekes, hogy 2008-ban a 18 és 30 év közötti férfiak a homofóbia tekintetében jelentősen különböztek a 31 év fölötti felnőtt férfiaktól, azoknál toleránsabbak voltak (a feltétel nélküli támogatásban 17 százalékpont volt a különbség). Mára ez a különbség teljesen eltűnt. Hasonló a helyzet a nőknél: korábban a különbség 12 százalékpont volt, ami mára megszűnt.

Emlékeztetünk arra, hogy az utóbbi 25 évben az abortuszok száma 25%-kal csökkent Oroszországban. A VZGLJAD /ВЗГЛЯД/ folyóirat részletesen közölte, hogy ezen a területen Oroszországban áttörés zajlott le.

Az orosz elnök mellett működő Népgazdasági és Közszolgálati Társadalomtudományi Egyetem docense, Jekatyerina Sulman /Екатерина Шульман/ azzal magyarázza az abortuszt ellenzők számának növekedését, hogy maguknak az abortuszoknak a száma csökken az utóbbi évtizedekben. Szerinte ez nem konzervatív fordulattal, hanem a felvilágosítással, a fogamzásgátlók elérhetőségének és az azokkal kapcsolatos tájékoztatás, valamint az életszínvonal növekedésével magyarázható. [..]

Ugyanakkor a válások száma Oroszországban – ugyanúgy, mint korábban -, az egyik legmagasabb a civilizált világban.

Sulman szerint «Az abortusz és a válás továbbra is az a két lelki kapocs, melyre az orosz család alapozódik. Ezért ezeket senki sem fogja feszegetni. Értékdeklararációk elhangzanak a szociális piramis hierarchiájának legtetejéről, amit a válaszadók többsége aztán ismétel. Ezeket a deklarációkat helyesekként, szociálisan elfogadhatóként ismerik el.”

Ami a homoszexualitást illeti, az azzal szembeni ellenérzés növekedési tendenciáját két egyszerre ható folyamat magyarázza. Egyrészt a bűnözői kultúra terjedése, ahol a homoszexualitást a néptudat stigmának tartja, s nem a személyiségre jellemző irányultságnak, amellyel nehéz vagy lehetetlen a társadalomban létezni”. Sulman szerint ilyen a bűnözői ethosz.

„Ne csapjuk be magunkat, ez nálunk bizony éthosz, mégpedig nem vallási, nem evangéliumi, mint az USA-ban, hanem igenis bűnözői. Mivel az a társadalom számára (a bűnözői ethosz. a ford.) elfogadható, annak normáit is elfogadják. Azt utóbbi években, 2013-től kezdve ehhez még hozzájött az állami propaganda, ami szintén bizonyos markerré vált. […]

A „Levada” vizsgálatát december 16-20. között végezték, 1,6 ezer embert kérdeztek meg Oroszország 48 régiójának 137 helységében. Korábban hasonló vizsgálatok 1998–ban és 2008–ban folytak.

https://vz.ru/society/2018/1/11/58047.html

 

 Orbán Viktor: az EU nem érti Oroszországot

A magyar miniszterelnök dícsérte az orosz vezető érdemeit abban, hogy Oroszországot erőssé és újra a világpolitika szereplőjévé tette. Ugyanakkor bírálta az EU Oroszország-politikáját. Erről a Welt am Sonntag lapnak beszélt. „Az EU nem érti, hogy egyszerre kell erőt mutatni és együttműködési készséget kifejezni. Európa Oroszország politikája rossz, mert túlságosan egyoldalú – jelentette ki a magyar miniszterelnök.

https://eadaily.com/ru/news/2018/01/14/viktor-orban-es-ne-ponimaet-rossiyu

 

A magyar miniszterelnök a közel-keleti menekülteket „muzulmán megszállóknak” tartja

A Közel-Keletről érkező emberek „gazdasági migránsok” – jelentette ki Orbán, akiket országa nem fogad be. Ezért a magyar kormányzat nem tartja muzulmán menekülteknek az onnan érkezőket mondta Orbán a Bild folyóiratnak.

“Muzulmán megszállóknak tartjuk őket, gazdasági migránsoknak, akik a jobb élet reményében igyekeznek hozzánk” – jegyezte meg a miniszterelnök.

Korábban migrációs krízis kerítette hatalmába Európát, amit Anton Gerascsenko ukrán képviselő szerint Putyin orosz elnök talált ki, s minden menekülőért 1000 dollárt adott, hogy azt Szíriából Európába juttassák.”

http://glavred.info/mir/premer-vengrii-schitaet-bezhencev-s-blizhnego-vostoka-musulmanskimi-zahvatchikami-480607.html

 

 

Hol élnek a volt szovjet pártvezérek utódai?

Sztálin unokája, Kris Evans, 40 éves, Portlandban él és egy régiségboltja van.

Hruscsov fia az USA állampolgára, időnként megjelenik Moszkvában, hogy részt vegyen könyvei bemutatóján és rokonai temetésén. Nyikita Szergejevics dédunokája Nyina Lvovna Hruscsova /Нина Львовна Хрушчова/ a new yorki New School Egyetem nemzetközi kapcsolatok tanszékén ad elő.

Jurij Andropov KGB elnök és pártfőtitkár unokája, Tatyjana Igorjevna Andropova /Татьяна Игоревна Андропова/ koreográfiát tanított Miamiban. Ugyanott él bátyja, Konsztantyin Igorjevics Andropov /Константин Игоревич Андропов/.

Leonyid Iljcs /Brezsnyev/ dédunokája fiának ágán, Dmitrij politológiát tanul az Oxfordi Egyetemen. Kaliforniában él Leonyid Brezsnyev unokahúga is, Ljubov Jakovlevna /Любовь Яковлевна/.

A késői kommunizmus aszkéta főideológusának, Mihail Szuszlovnak a lánya Maja Mihajlovna Szumarokova /Майя Михайловна Сумарокова/ 1990 óta a férjével és két fiával Ausztriában él.

Gorbacsov lánya Irina Virganszkaja /Ирина Вирганская/ főként San Franciscoban él, ahol a „Gorbacsov Alapítvány” telephelye van, amelynek ő az elnökhelyettese.

Egyik kommunista főmufti utódnak sem akaródzik Észak-Koreában vagy Venezuelában letelepedni….

https://otvet.mail.ru/question/83554432

Andropovék.PNG

Andropovék

 

 

A világ legnagyobb gazdaságai listáján Oroszországot igencsak hátra sorolták

A brit Centre for Economics and Business Research (CEBR) szakértői prognózisa szerint a GDP érték alapú ország sorrendben 2032-re Oroszország a 11. helyről a 17-ikre zuhan.

Az elemzők ezt az alacsony olajár fennmaradásával magyarázzák – közli az RBK hirügynökség.

Ily módon a CEBR értékelése szerint Oroszországot lehagyja Törökország, Spanyolország és egy sor más ország is. „Prognózisunk szerint Dél-Korea gazdasága, mely 2017-ben a fele volt Oroszország gazdaságának, 2032-re körülbelül annak kétszerese lesz” közlik a CEBR jelentésében.

Igen komoly veszteségek érik a CEBR szakértői szerint a Közel-Kelet olajkitermelő országait, köztük Szaud-Arábiát. A CEBR adatai szerint jelenleg annak GDP-je kétszerese Izrael GDP-jének, 2032-re a két érték azonban gyakorlatilag kiegyenlítődik.

„Az olajgazdaságok méretének viszonylagos csökkenése hatással lesz a térség politikai egyensúlyára” — jósolják a CEBR szakértői.

https://newsland.com/community/4109/content/rossiiu-rezko-opustili-v-prognoznom-reitinge-krupneishikh-ekonomik-mira/6138624

 

Twitter, Telegram, Instagram hírek:

 • “Ukrajnát nehéz lesz kifizetni” – Kurt Volker /az oroszok amerikai tárgyalópartnere az Ukrajnát érintő kérdésekben. a ford. / kijelentette, hogy a megszállónak „ifjúkori félrelépése” miatt a jövőben mélyen bele kell majd nyúlnia a zsebébe https://t.co/HiayLy5eLB
 • Trump 2019-re 716 milliárd dollárt kér védelmi célokra a Kongresszustól. Oroszország teljes költségvetése 280 milliárd dollár. Folytatjuk a fegyverkezési versenyt, aszimmetrikus válaszok után kutatva, vagy megpróbáljuk normalizálni a viszonyt, csökkentve a nemzetközi feszültséget? dialog.ua
 • Sergey Aleksashenko (@Saleksashenko) /volt központi banki alelnök. a ford./ tweetelt 0:33 du. on Pén, jan. 26, 2018 ekkor:

 

A fellőtt műholdak mennyisége, tömege és rendeltetése.

 Aleksashenko

 • A felegyenesedő Oroszország
 • A Roskozmos nem tud kereskedni? Egyszerűen nem üzletelnek a műholdakkal.

https://t.co/JoISfoQyJQ
https://twitter.com/Saleksashenko/status/956852659729981440?ref_src=twcamp%5Eshare%7Ctwsrc%5Eandroid%7Ctwgr%5Edefault%7Ctwcon%5E7090%7Ctwterm%5E0

 

 • /Volt jegybanki elnökhelyettes. a ford. /Sergey Aleksashenko (@Saleksashenko) tweetelt 3:46 du. on Vas, jan. 14, 2018 ekkor:

A Dumában javasolták, hogy részlegesen mondják fel a barátsági szerződést Ukrajnával és

rögzítsék, hogy a Krím tekintetében területi vita áll fenn. https://t.co/ZQ0QfVmYiA

#ПутинИтоги

(https://twitter.com/Saleksashenko/status/952552421049413633?s=02)

 

 • /Elnökjelölt. a ford. /Grigorij Javlinszkij / Григорий Явлинский (@yavlinsky) tweetelt 4:04 du. on Ke, jan. 30, 2018 ekkor:

Az USA Oroszországgal szembeni szankciós politikája — egy végtelen szappanopera. A

„Kremli lista” csak a sorozat közepe. Még sok folytatás lesz. https://t.co/gDHd0eow83

(https://twitter.com/yavlinsky/status/958355327346528259)

 

 • /Internetes hírportál. a ford./ Republic (@Republic_Mag) tweetelt 1:00 du. on Vas, febr. 04, 2018 ekkor:

Elon Musk SpaceX–e már 25%-kal olcsóbban juttat terhet Föld körüli pályára, mint a „Roszkozmosz”, s a továbbiakban felére tervezi csökkenteni az árait.

https://t.co/aJIiV1OLXS

(https://twitter.com/Republic_Mag/status/960120863159869440)

 

 • /Vezető újságíró. a ford./Kashin⚓Kashin⚓Kashin (@KSHN) tweetelt 8:47 du. on Szo, febr. 03, 2018 ekkor:

Miről lehet megismerni az orosz újságírót? Auschwitzi riportját azzal kezdi, hogy „Nem is olyan egyértelmű minden. Öntsünk tiszta vizet a pohárba, hallgassuk meg a táborparancsnok véleményét”.

(https://twitter.com/KSHN/status/959875994353127424)

 

 • Гражд. инициатива (@PartyGrani) tweetelt 3:38 du. on Szo, febr. 03, 2018 ekkor:

Az elektromos energia termeléshez felhasznált nyersanyagok struktúrájának változási grafikonja Európában. A gáz részesedése egyelőre növekszik, de a megújuló források részaránya gyorsabban növekszik nála. Ugyanakkor a gázkínálat nőni fog, az ára meg csökkenni. Ez lesz Oroszország gazdasága számára a legkegyetlenebb megrázkódtatás.

https://t.co/jE7FF1fM7C

(https://twitter.com/PartyGrani/status/959798314601467904)

 

 • Alekszej Venegyiktov Echo Moszkvi főszerkesztő Telegram csatornája:

Nagyon érdekes – a Roszkomnadzor /Orosz Sajtó– és Tömegtájékoztatási Felügyelet/ statisztikája azt mutatja, hogy 2017-ben naponta /NAPONTA!/ 244 internetes oldalt blokkoltak (2017 folyamán Oroszországban összesen – 88 ezret!) Figyelünk tovább.

 

 • Записки сумасшедшего (@Pavel_XII) tweetelt 6:23 du. on Vas, febr. 04, 2018 ekkor:

Korábban a háborúra május közeledtével kezdtek emlékezni. Most minden nap minden televíziós csatornán folytonosan háború és gyász. Állandóan ostromolnak valamit, elfoglalnak, újrajátszanak. Moszkva megyében megint történelmi csatát játszanak újra. Nem enged el bennünket a háború. A győzelmi mánia úgy tűnik, gyógyíthatatlan.

https://t.co/4sTP5r424P

(https://twitter.com/Pavel_XII/status/960202243436957696)

 

 • Alekszej Venegyiktov Echo Moszkvi főszerkesztő Telegram csatornája:

Ismertté váltak az USA pénzügyminisztériuma „Kremli jelentés”-ének azon első nevei, akiknek problémáik keletkeztek nyugati bankokban lévő számláik vezetésével.

Az „MBH média” /«МБХ медиа»/, jelenti, hogy az Oroszországból már régen elköltözött Jurij Seflernek /Юрий Шефлер/, aki az SPI Group szeszipari cég társtulajdonosa, a DST Holdings Limited tulajdonosa szintén, Jurij Millernek, aki a Mаil. ru Group /orosz internetes közösségi háló. a ford./ volt társtulajdonosa és igazgatótanácsának elnöke, valamint az „Absolut” befektető csoport igazgató tanácsa elnökének, Alekszandr Szvetakovnak /Александр Светаков/ problémái keletkeztek bankjaikkal.

Mihail Kaszjanov /volt miniszterelnök. a ford./ is megírta Twitterén, hogy ismeri a lista ezen három szereplőjét, akiknek problémái keletkeztek, bár ő nem említett neveket. Kaszjanov szerint számlavezető bankjaik arra kérték őket, hogy zárják be számláikat. Egyiküket arra is megkérték, hogy vegye ki gyermekét az egyik svájci iskolából.

 

 

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s